Свободно време

2005 - година на Х. К. Андерсен

16.01.2005г. / 00 00ч.
Аз жената
2005 - година на Х. К. Андерсен

Ханс Кристиян Андерсен е роден на 2 Април 1805 г.

“Ханс Кристиян Андерсен 2005” е световното честване на двестагодишнината от раждането на писателя.

Дати – 2 Април – 6 Декември 2005.

Целта на “Ханс Кристиян Андерсен 2005” е колкото може повече хора – както в Дания, така и в чужбина – да се запознаят по-подробно и отблизо с писателя.

Чрез “Ханс Кристиян Андерсен 2005”, всеки ще има достъп до повече знания, информация и разбиране за личността и произведенията на Андерсен, и това събитие ще се превърне във възможност да се добият солидни познания за този велик представител на датската литература. Ще бъдем приканени да се запитаме дали образа, който сме си създали за Андерсен през годините, не е твърде ограничен в сравнение с това, което творбите му и самият автор са способни да донесат, като послание за времето, в което живеем. Затова идеализираният образ на Андерсен трябва да отстъпи място на един по-общ поглед върху човека. Той е бил разказвач, пишещ за децата от всички възрасти, но същевременно Андерсен е бил много повече от това. Той е бил и критичният журналист, запленен от достиженията на науката, мислителят- екзистенциалист, незагубилият способността си да се учудва автор на дневници за пътувания, страстният романист, сръчно изрязващият хартиени фигурки човек, ексцентричният невротик, хипохондрик с проблемна сексуалност. Той е бил човек измъчван от вътрешните си демони, жертва на мечтите си, копнежите и виденията си. Човек от плът и кръв.

Ханс Кристиян Андерсен 2005 е обширен проект включващ продукции с огромен размах, проекти предназначени за широката публика, както и по-маргинални продукции за по-тесен кръг от познавачи.

За да осигури по-голяма публика на Ханс Кристиян Андерсен 2005, комитет от “посланици на Ханс Кристиян Андерсен 2005” съставен от известни личности – най-вече от артистичните среди – ще привлича по целия свят внимание върху фестивала. Във всяка страна, тези посланици ще бъдат най-известните и креативни личности и тяхната номинация ще отбележи началото на празнуването на Ханс Кристиян Андерсен 2005 в техните страни.

Веднъж обявени, посланиците на “Ханс Кристиян Андерсен 2005” ще бъдат приканени да участват в церемонията по откриване на фестивала на 1 и 2 април 2005 в Копенхаген, и на закриването му на 6 декември 2005 в Одензе. И двете събития ще започнат с големи телевизионни шоу програми, предавани директно по цял свят.

Чрез всичко това, през 2005 Андерсен ще се прероди като писателят, който той наистина е! 2005 ще бъде година на по-задълбочено изследване, обучение, проницание и растеж. Качествата, които определят света на Андерсен имат неоценима стойност и трябва да бъдат показани на целия свят. Геният му се състои в това, че той има нещо съществено да каже на всички хора, на децата и на възрастните. Творбите му съдържат универсални истини за човешката природа и психология, които са незаменими за развитието на отделния човек.

У Андерсен има нещо за всички нас.

по материали от интернет

Коментирай