Свободно време

“Домът на Бернарда Алба” по Лорка

30.03.2005г. / 10 19ч.
Аз жената
“Домът на Бернарда Алба” по Лорка

Днес и на 31 март ще се състои втората премиера на спектакъла “Домът на Бернарда Алба” по Лорка, представящ една независима театрална група, под режисурата на Елена Панайотова, гостуваща в програмата на Театрална Работилница “Сфумато”.

Това е една съвременна интерпретация на едноименната пиеса от Федерико Гарсия Лорка – класическа драма за репресията и революцията в семейство без мъже, където животът на жените се определя от строги културни и социални табута. След смъртта на съпруга си, Бернарда Алба, следвайки традицията, налага осемгодишен траур, обричайки своите пет неомъжени дъщери на ненавистно съжителство в мрачната семейна къща, което неизбежно ескалира в постоянно нагнетяващи се напрежения, подтиснати желания и неотменно, смърт.

В спектакъла са събрани едни от най-добрите млади актриси в сферата на физическия и танцов театър у нас. Натрупаните умения в танца фламенко за седемте актриси са средство за откриване на уникален движенчески език за коментиране на испанския темперамент на жената. Спектакълът “Домът на Бернарда Алба” носи особена музикална красота и експресия на страстта. Поезията на Лорка е преведена в поезия на движението и жеста, а ритъмът на фламенко нагнетява възприятието на зрителя до една висока степен на екстатично преживяване.

Коментирай