Свободно време

30 години ABBA

14.04.2005г. / 09 24ч.
Аз жената
30 години ABBA

Въпреки че изминаха повече от три десетилетия откакто четиримата записаха първата си песен “People Need Love” през 1972 година, ABBA си остава едно от най-популярните и обичани имена в музиката. Хитове като “Waterloo”, “SOS”, “Fernando”, “Dancing Queen”, “Take A Chance On Me” и “The Winner Takes It All” са толкова обичани днес, колкото и преди, когато групата доминираше в класациите през 70-те. Може и да ви се струва невероятно, но малко след като ABBA се появяват на конкурса Евровизия и печелят с песента “Waterloo” през 1974 година, се отбелязва началото на една невероятна кариера, която ги изпраща на фантастично пътешествие по целия свят.

Статистиката е достатъчно красноречива и впечатляваща: 19 Топ 10 сингли във Великобритания, от които 9 са номер едно; 15 Топ 10 сингли в Австралия; 12 Топ 3 хита в Швеция от общо 15 сингъла в класациите; 11 последователни сингъла в Топ 10 на Япония, от които четири са под номер едно, 23 сингъла в Топ 5 класацията за сингли на Холандия, 8 от които стават номер едно и 9 номер едно сингли от общо 21, включени в Топ 10 на Западна Германия. Всеки ден се продават по 7 000 диска на ABBA, което е неоспоримо доказателство за огромния интерес и любов на многобройните им фенове, които се увеличават всяка година. Много хора се опитват да дадат логично обяснение на това, че близо две десетилетия след като членовете на групата се разделиха и се захванаха със самостоятелни кариери, има няколко милиона човека, които продължават да търсят ABBA и да живеят с талантливата им и мелодична музика.

По повод 30-годишнината от най-триумфалния момент в кариерата на ABBA, Вирджиния Рекърдс/Universal Music издава една уникална колекция от четири заглавия, събрали най-големите хитове и най-забележителните моменти на ABBA: компактдискът “ABBA Gold”, двойният компактдиск “The Definitive Collection”, DVD “ABBA In Concert” и DVD “The Definitive Collection”.

Повече информация за съдържанието на компилациите можете да откриете тук.

Коментирай