Свободно време

Променяме себе си и след това другите

29.11.2011г. / 20 10ч.
Ивет Лолова
Променяме себе си и след това другите

Форум „Промяна“ премина на 26 ноември 2011 в Модерен театър при изключителен интерес. Макар че предишните „Дом“, „Родителство“ и „Храна“ също имаха за тема новостите и актуалните процеси в обществото и икономиката, този път акцентът беше върху важността от промяна във всички области на живота ни.

Салонът избухваше в аплодисменти след всеки лектор, а при презентацията на Мануела Малеева за работата й с болни деца публиката се изправи на крака и с насълзени очи й показа своето възхищение и поклон пред благородната й мисия.

„Горичка“ бяха поканили 13 вдъхновяващи лектори – хора на новото време. На сцената излязоха журналисти, фермер, финансист, доброволец в нон-профит организация, психотерапевт, рекламист, географ-климатолог, художник, ИТ-специалист и др.

Всички те разказаха как в своята област осъществяват някаква промяна, чупят шаблони, преминават граници, нехаят за предразсъдъци, променят статуквото, за да композират и сътворят нов живот за себе си и за хората около тях. Ако тяхната лична промяна вдъхнови и мотивира другите, добие популярност и се разрасне, тогава тя ще стане от полза за повече хора, държави, защо не и за целия свят.

Модератори бяха Магдалена Малеева и Манол Пейков.

Ето някои акценти от форума:

Магдалена Малеева – тенисистка
Дали хората, които желаят промяна в България са малко или са много? Напълно достатъчни са. Започни промяната от себе си.

Манол Пейков – издател
Струва ни се, че промяната е много висока планина, която трябва да изкачим. Мислим си, че това е само наш, български проблем. Не, така е в цял свят. Промяната е в нас. Ние сме промяната. Искам да перифразирам българската поговорка „Една птичка пролет не прави“. Напротив – песента само на една птичка може да накара дърветата да разцъфтят и тогава всички птички ще запеят.

Йоана-Магдалена Илчева – психотерапевт
Ако промяната е вътрешен процес, ако сами намерим пътя, по който искаме да се движим, тогава промяната е много по-успешна.

Калина Жулева – рекламист
Креативността е пътят към промяната. Обществото ни е пристрастено към образованието и обсебено от идеята за успеха. Ние, родителите, често прехвърляме своята непълноценност на децата си, давайки им готови модели на поведение и знание. Винаги има повече от един верен отговор.

Алек Андреев – финансист
Често днес по-възрастните обвиняват младите, че са изгубено поколение, че нямат път в живота, лутат се, сменят професии, скачат от едно нещо на друго. Но това не е така. Промяната си проправя път в нашето общество чрез доброволческите организации и инициативи. Не правете промяната, за да спасите света или заради другите. Правете я заради себе си. Тя се случва малко по малко. И става видима в живота, когато всеки направи своята лична промяна.

Александър Варов – ИТ специалист
Промяната днес е свързана до голяма степен с навлизането на информационните технологии. Животът ни постоянно се компютризира и дигитализира. Не се страхувайте от промяната, приемете я, въпреки, че всяка промяна има своите врагове. Никой не е вързан за поколението си и не бива да оставаме в рамките му. Агресията също е свързана с вкопчването в старите неща. Следете новото – това е промяната. Тогава ще сте в крак с времето. Слушайте новата музика, гледайте новите филми, следете модата.

Велислава Попова – журналист
Медиите трябва да бъдат гласа на промяната, провокатори за промяна. Те трябва да са полезни и да учат хората. Медиите в наши дни създават шоково общество. Ние трябва да разграничаваме жълтите от нормалните медии. Тогава ще поискаме промяната и ще я направим.

Мануела Малеева – тенисистка
Целта й в работата в Swissclinical е децата да станат автономни и да могат сами да се грижат за себе си. Понякога родителите им искат, когато влязат в лекарския кабинет, просто някой да ги изслуша или да се наплачат. Да не им се кара, защото им е много трудно. Справяме се с физическите проблеми, но не можем да се справим с осиновяването. Няма осиновители за тези деца. Ако не можеш да направиш нищо друго, отиди и прегърни болните изоставени в домовете деца. Трябва да приемеш, че понякога си безсилен да помогнеш на всички. Но продължаваш да помагаш на колкото хора можеш. И да вярваш, че има смисъл.

Иван Мудов – художник
Целта му на художник е да променя възприятията, съзнанието на хората, да разтърсва подсъзнанието и да ги кара да подлагат на съмнение ненужното старо.

Георги Бърдаров – преподавател по география
Ситуация без изход няма, има само пауза между две решения. Климатичните промени са глобални и изискват незабавно решаване. Това може да стане чрез промяна в условията на живот, в средата на живот и в мисленето на хората. Образованието е част от решението на всеки проблем. Осъзнаване на реалните последици от консумативното ни общество. Преразпределение на ресурсите – вода и храна има, но са неравномерно разпределени в света. Да преодолеем страха да се говори за климатичните промени. Участие в граждански инициативи за насочване вниманието на обществото към важността от решаване на климатичните промени. Възмущавам се от нихилизма в отношението към младите хора. Младите хора са двигателят на прогреса на всяко едно общество.

Веселина Ташева
Единственото „нормално“ е това да сме различни и разнообразни стойности от спектъра. Ние сме спектърът. Няма две крайни абсолютни стойности: нормално или ненормално, а признак от стойност в спектър. Така и човешката сексуалност като признак подлежи на този принцип. Преди 100 години Алфред Кинзи пръв прави проучване в областта на човешката сексуалност, с което доказва, че тя е променлива във времето, движи се в голям диапазон и не е нещо дадено веднъж завинаги.

Димитър Кенаров – журналист, поет
Като журналист е разбрал, че най-интересните истории, които можем да разкажем, са за радикалната трансформация. Тъжното е, че се променяме постепенно, но прекалено бавно, затова не го забелязваме. Всеки ден имаме нови изживявания, опит, перцепция. Скритото изведнъж излиза на светло – тогава забелязваме метаморфозата. Много приказки разказват за промяната – „Пепеляшка“, „Грозното патенце“, „Алиса в страната на чудесата“, „Супермен“. Идеята за радикалната трансформация е залегнала дълбоко в световната култура още от времето на митологиите, когато боговете приемат човешки образ, а хората се превръщат в богове. Войната е най-голямата метаморфоза. Метаморфозите винаги са свързани с някакъв вид смърт – на физическо и/или на духовно ниво.

Организаторите отново доказаха способността си да откриват новаторски и вдъхновяващи примери за промяна. А ако всеки един от публиката е разбрал, че промяната е единственият възможен път към прогреса и си е тръгнал променен, значи „Горичка“ отново са си свършили отлично работата.

Фотопоглед


Прочетете още:

Коментирай