За дома

12 рецепти за уютен, икономичен и удобен дом

28.02.2011г. / 00 54ч.
Ивет Лолова
12 рецепти за уютен, икономичен и удобен дом

Доволни ли сме от дома си, а той от нас?

На 26 февруари премина форум „Дом”, организиран от „Горичка”, след „Родителство” и „Храна”. Организаторите бяха събрали 12 лектори, които дадоха идеи как и какво можем да променим в дома си. На срещата стана ясно, че освен в дома си, ние живеем и на улицата и площадите, в градовете и селата, сред природата и на Земята и трябва да се грижим за тях като собственици, не като наематели. Нашият дом не започва от звънеца на входната врата, той е и всичко извън него - градинката пред блока, тротоарите, улиците, площадите, подлезите, градските чешми, градския парк, планината, Земята.

Форум „Дом” предложи 12 рецепти за уютен, икономичен, модерен, хуманен, енергоспестяващ, екологичен и удобен дом.

1. Рецептата на Апостол Дянков – консултант устойчиво развитие
Свикнали сме да живеем в дом, който сме завоювали от природата, но не бива да забравяме, че той е част от природата.
Трябва да създаваме дом, уют. До сега сме живели по модела: човек отива сред природата и налага своите закони. Вече трябва да приемем нов модел: човек се нагажда, съобразява се с природата. Земята не е само наш дом, заедно с човека, на нашата планета живеят милиони видове живи организми, с които трябва да я делим.

2. Рецептата на Мартин Заимов – общински съветник и банкер
Домът е най-скъпото нещо, което купуваме, защото той е най-важен. Домът е еманация на нашето съществуване. Домът е химера, която ни дава усещане за стабилност. Той е огледало на вътрешния свят на човека. Градът е огледало на въжделенията, интелекта, емоциите, мислите – на вътрешния свят на групата хора, които го обитават. Не е достатъчно домът и градът да са големи, удобни, светли и сигурни. В тях трябва, преди всичко, да има живот и забавления и най-важното – да има вътрешна хармония и хармония с околния свят. Има повече или по-малко хармонични градове, което няма нищо общо с материалното благополучие. Градът може да е добър или лош независимо от това дали обитателите му са бедни или богати. Те обаче определят неговия характер и излъчване.

Неуредеността, объркаността, агресията, грозотата, упадъкът са резултат и признак на болестното състояние и на жителите на града и на управлението на града. Проблемите ни идват от представата на човека за всевластие, от лъжливото усещане за власт и контрол над живота и природата.

3. Рецептата на Делчо Делчев – архитект от сдружение „Трансформатори”
Улиците и площадите са нашата дневна, спалнята е нашият дом, защото животът ни е толкова много ангажиран с работа, че прекарваме по-голямата част от деня си извън дома. Връщаме се за няколко часа в него, само за да поспим.

Делчо представи проекта „6 за София”, в който е ангажирана и столична община. Проектът поставя за разрешение няколко проблеми на градската среда: градските чешми – купи си улична чешма с нотариален акт, в София има над 50 градски чешми, които не работят; подлезите не са само място за преминаване, те трябва да имат и културна функция; градските тоалетни; София – град за възрастните хора и др. Да приемем града като наша собственост, макар и обща?!

4. Рецептата на Георги Николов – архитект, пропагандира пасивните къщи
В момента в България има само 1 пасивна къща, която се намира във Варна. Това са къщи, които се отопляват и охлаждат сами. Сградата трябва задължително да е ориентирана на юг, прозорците на южната фасада да са повече. Има високо качество на изолацията и прозорците. Пасивните къщи искат повече финансови инвестиции в топлоизолацията, в системите за вентилация и отопление, качествени врати и прозорци, за сметка на голямото намаление на средствата за отопление, като така инвестицията се откупува за по-малко от 7 години. Най-големият проблем да няма повече такива сгради е неинформираността на изпълнители и проектанти.

5. Рецептата на Вяра Желязкова и арх. Георги Кътов - архитекти от "I/0 архитекти"
Презентацията им се казваше "По пътя на кравите" и стана дума за хармонията между природата, традициите и уникалността на всеки човек.

6.Рецептата на Евгения Ходкевич и Борис Енев – архитекти от fordewind
Днес основен закон в архитектурата е form follows energy – да използваме енергията на слънцето с наклонени сгради, да „хванем” вятъра във вентилационна система  и климата за качествена архитектура. „Sun never sends a bill” – „Слънцето никога няма да ни изпрати сметка за плащане”.

7.Рецептата на Христо Йорданов - градинар
Домът е и нашата градина. Автор на проекта „Да спасим в суматохата кестените” и Българска градина + 359, който търси спонсори.

8. Рецептата на Анета Василева – архитект от блога WhATA
Анета даде думата на двама свои приятели, също от блога - Жана Стоилова и Христо Говедаров. Те споделиха ценни съвети след ремонта на апартамента, в който им предстои да се нанесат: 5 съвети за ремонт и 5 грешки, които не биха направили.

9. Рецептата на Диана Иванова – автор на проекта „Бяла речка”
Бяла речка е село в Северозападна България. Началото на проекта е поставено през 2003 г. с въпросите „Откъде идвам, къде съм в момента, къде искам да отида”. Участват много доброволци от няколко страни. Диана постави темата за миналото и паметта, защо съм отчужден от мястото, където живея? Нужно е пряко и активно ангажиране на проблемите на мястото, където живея. Най-страшното е чувството за обреченост и безпомощност на хората, които живеят там. Заедно, Диана и доброволците за няколко години преборват бедността, изолацията на хората в Бяла речка, показват грижа за околната среда – почистват реката, започват да компостират боклука, в Бяла речка поставят кофи за боклук и продължават напред. Няколко идеи я ръководят: съхраняване на местната кулинарна традиция, опазване на архитектурата и стила, развиване на зелена околна среда. През тази година темата са изоставените домове. Между 21 и 24 май ще се проведе фестивалът на козята извара.

10. Рецептата на Филип Кирилов от сдружение „Тринога”
Малко са хората, които имат мечта от детството си и са я осъществили. Филип още като дете е искал да стане селянин. Сега живее в село Желен, до Своге. Там развива селско стопанство, приема посетители, не туристи, които работят като доброволци в стопанството и всеки ден, през цялата година работи за опазване и възобновяване на природното наследство и традициите.

Важното е да разберем, че семейство не са само хората с кръвни връзки помежду си, но и хора с общи мечти и идеи. Домът не е само къщата, стените и таванът. Той е съвкупност от 3 неща:
1. Средата, в която живеем – моят дом е моята градина; Дошло е времето, човекът да работи за природата, не тя за него, а той да се грижи за почвата, водата, дърветата;
2. Домът – това са хората, които населяват дома, не само хората с кръвни връзки по между си, но хората с общи идеи и мечти, с обща ценностна система, които говорят истината, показват уважение към околните, защитават по-слабите и т.н.;
3. Какво представляват хората в този дом, какво работят: за организиране на точка 1 и 2:  работят за запазването на полезните знания за общността и работят за опазване на растителните видове.

В българските села има стотици баби и дядовци, които са изоставени от децата си в чужбина. Те имат нужда да предадат своите знания на някои. Затова ние ходим при тях, водим им млади хора, които приемат знанието. Така знанието не се губи, а бабите и дядовците са удовлетворени, че са го предали на младите.

”Незнанието е невинност, знанието означава отговорност. Сега вече знаете, бъдете отговорни” – така завърши Кирил под бурните аплодисменти на публиката.

11. Рецептата на Илиян Ханджин и Лора Варийска  – архитекти, той е и дърводелец
Нов начин на живот – по-важните неща за хората – като щастие и любов не се купуват с пари, те са безплатни. Идеята за ресайкъл и реюз – рециклирай и използвай наново. Как се прави ремонт - шуробаджанащината е най-добрата социална мрежа – включи всички приятели и роднини в работата по ремонта. Да подходим отговорно и да не прехвърляме отговорността върху архитекти и дизайнери.

12. Рецептата на Георги Господинов - писател
”За мен домът е библиотеката с книгите. Защо нямаше във формуляра за преброяването въпрос „Колко книги имате?”. Сега пребройте вашите книги. Ако са под 500, се замислете.” Най-уютните места в София за него са градинката пред църквата „Св. Седмочисленици”, Борисовата градина, балконите на старите кооперации и залезът, който може да се види по „Патриарх Евтимий” в посока запад. А най-интимното нещо са бабите с кокичетата по софийските улици, които той оприличава на градските щъркели.

Фотопоглед от Форум дом

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Вяра ( преди 11 години )
Скъпа г-жо Лалова, по повод 5-тата ``рецепта``-...От редакцията:Благодарим за уточненията. Поправихме текста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота