Свободно време

Благотворителност по Коледа – не я критикувайте

05.12.2011г. / 11 24ч.
Ивет Лолова
Благотворителност по Коледа – не я критикувайте

Красимира Томова е председател на Управителния съвет на Фондация „Обществен фонд Лом“. Ето какво разказа тя за благотворителността и жените, даряването по Коледа и предстоящия благотворителен коледен бал в града, на който те са организатори.

„В нашия фонд председателите са били само жени, което доказва, че жените носят дарителски усет и желание да помагат.“ – започва разказа си Красимира. Приоритетите на фондацията са талантливите деца и младежи. Набират средства, които успяват да удвоят с помощта на фондация „Чарлз Стюарт Мот“. След това на конкурсен принцип набраните средства се даряват на отделни организации или неформални групи, които кандидатстват към тях. Миналата година са раздали 15 такива гранта.

Интересното е, че Фондация „Обществен фонд Лом“ е малка и осъществява своята дейност в Северозападна България – най-бедният район в Европа. Въпреки това са съхранени дарителските традиции в града, може би и защото връзката с Европа е била много силна. От Лом са излезли много хора, които са се образовали в големите европейски държави именно по този начин – с набрани средства.

„На последното дарителско събитие, което направихме, набрахме малка сума – няма да споменавам каква – ... лева и 5 стотинки, защото присъстваха деца, които дадоха от дневните си пари, което е много вълнуващо – споделя Красимира. – Това говори, че тези млади хора са възпитавани в ценностите на доброто, на благотворителността. Затова съм сигурна, че дарителството в нашия край ще продължи да съществува. “

Във фондацията всички работят доброволно – за събирането на средствата и след това за тяхното преразпределяне. Помага им „Работилница за граждански инициативи“. Имат грантове, които са за институционално развитие на обществените фондации в България. В България има 12 такива обществени фондации, обединени са в асоциация и си помагат взаимно.

Тазгодишният коледен бал са нарекли „За повече следовници“ и се надяват той да привлече повече хора, които да влязат в дарителството, за да могат да подкрепят повече деца с таланти.

Специално внимание на работата на фондацията е отделено в изследване от това лято, направено от Харалан Александров и Моника Писанкънева, за обществените фондации в България. В него се посочва „Обществен фонд Лом“ като пример за един безнадежден регион, в който много малко неща се развиват. Въпреки това там работи една малка организация, която дава надежда, влага в културата и показва на хората, че не всичко е загубено. Изследването подчертава, че в малкия град, където се случват много малко неща, каквото направи фондацията, се вижда и засяга повече хора, а обществеността съзнава, че това е добро и полезно.

Нямаше как да не засегна въпроса за благотворителността по време на празници. Красимира смята, че не бива да бъдем критични. Благотворителността трябва да я има и дори това, че се засилва по време на празниците не е толкова лошо, защото помага на хората в нужда. Хубаво е, когато благотворителността е добре насочена към този, за когото помощта е потребна, а не просто защото се случва. Всеки, който дарява, независимо от личната причина, поради която го прави, трябва да бъде насърчаван.

Красимира не отрича, че засилената благотворителност по Коледа често добива политически привкус, а броят на благотворителните акции се засилва по това време на годината. „Ами нека се случва! Нека хората да даряват! По този начин формираме дарителската култура в обществото. – категорична е тя. – Това че един ще дари повече, защото е заможен или политически ангажиран, може би ще мотивира друг човек, който е с по-скромни средства, също да дари“.

Дарителството в малкия град има особена роля. За някои хора това е начин на изява – да бъдат забелязани от обществото, но за повечето причината да дарят е много лична. „Дарителството прави хората по-добри“ – убедена е Красимира Тонова.

Прочетете още:

Коментирай