Снимка: iStock
За да подобрите състоянието на стомаха си, избирайте прости, лесносмилаеми храни, които могат да ви помогнат да се възстановите по-бързо. Стремете се да си почивате достатъчно и да се хидратирате, като пиете много течности.
Избягвайте мляко и млечни продукти за няколко дни или изберете мляко без лактоза. Поради високото си съдържание на лактоза, храни като мляко и сирене могат да бъдат трудни за смилане.
Смята се, че 70% от хората по света имат дефицит на лактаза, ензимът, необходим за смилането на лактозата. Стомашното неразположение може да причини временен дефицит на лактаза, дори ако обикновено нямате затруднения със смилането на лактозата. Ако наскоро сте прекарали вирус, свързан с разстроен стомах, имайте предвид, че може да имате проблеми до месец след възстановяването.
Избирайте вода или спортни напитки с ниско съдържание на захар вместо безалкохолни газирани напитки. Те могат да създадат излишен въздух в стомаха, което може да доведе до оригване, газове или подуване на корема, което влошава раздразнения стомах. Много газирани напитки също са киселинни. Те могат да променят киселинността на храносмилателния тракт и да доведат до лошо храносмилане, киселини и рефлукс.
Някои хора с непоносимост към лактоза може да открият, че шоколадът, който съдържа млечни продукти, предизвиква газове, подуване на корема и диария. Кофеинът, който се съдържа в шоколада, може също да увеличи киселинността на стомаха, което причинява разстроен стомах или киселини. Кофеинът и какаото могат да отпуснат долния езофагеален сфинктер (ДЕС).
Този мускулен клапан предпазва хранопровода от храна и стомашна киселина. Повечето хора имат добра поносимост към шоколада в умерени количества, но е най-добре да не рискувате.
Храните с високо съдържание на мазнини са трудни за смилане и могат да затруднят стомаха. Мазнините могат да причинят подуване на стомаха, като повишават нивата на чревния хормон холецистокинин (ХЦК). ХЦК влияе върху чувството за ситост и времето, необходимо на храната да премине през стомаха.
По време на периоди на подуване на корема, мазнините могат да предизвикат още по-голямо подуване и чувство за пълнота. Повишените нива на ХЦК могат също да влошат гаденето.
Алкохолът може да раздразни стомаха ви; той също така действа като диуретик, което означава, че причинява често уриниране и дехидратация. От своя страна, ултрапреработените храни са с високо съдържание на добавки, мазнини, лактоза и захари, което може да влоши раздразнения стомах. Може да е трудно да се избягват изцяло преработените храни. Опитайте се да се придържате към пълнозърнести или минимално преработени храни.
Когато стомахът ви е разстроен или имате лошо храносмилане, е добре да консумирате леки, лесносмилаеми храни, докато се възстановите.
Съсредоточете се върху предотвратяването на дехидратация, като пиете много течности. Достатъчната почивка също може да помогне за възстановяването ви.
По материали от: health.com.
Тази статия има информативен характер. Ако имате притеснения относно здравословното си състояние, посетете незабавно вашия лекуващ лекар.