Свободно време

Аз съм Дейвид

23.05.2005г. / 11 52ч.
Аз жената
Аз съм Дейвид

Въпреки че “Аз съм Дейвид” е история, разказваща за пътешествие през цял един континент, започнало от Източна Европа, преминало през Средиземноморието и достигнало до Скандинавия, филмът е заснет изцяло в България. От безкрайните поля с диви цветя, през прекрасните гъсти гори, до невероятните древни забележителности, България предлага изобилие от пейзажи, през които преминава пътуването на момчето. Екипът обикаля цяла България, като снимките са правени в Каварна, Балчик, Вакарел, Мальовица и в 700-годишното село Боженци, което е декор за епизодите, развиващи се в Швейцария. Основна база за снимките обаче е прекрасното студио Бояна в София. В продукцията взимат участие и доста български актьори.

Невероятното приключение “Аз съм Дейвид” проследява историята на 12 годишно момченце, което успява да избяга от източноевропейски трудов лагер и се впуска в пътешествие към свободата. Въоръжен единствено с компас и имайки едва половин самун хляб, Дейвид носи в себе си запечатано тайно писмо през целия континент, като едва ли може да си представи всичките драматични събития, които му предстоят.

Когато историята започва, свободата е само мечта за Дейвид (Бен Тибър) – малко момче, което израства в трудов лагер през 50-те години на 20-ти век и което почти не познава външния свят, нито знае какво се е случило със семейството му. Единствените познания, които има, са от разказите на неговия покровител, лагерникът Йоханес. Една нощ Дейвид успява да избяга, като преди това получава мистериозно писмо, както и заръката да отиде в Дания – място, за което чува за първи път. Разчитайки единствено на интуицията и смелостта си, той се изплъзва на охраната на лагера, прави смел опит да пресече границата и се скрива на товарен кораб, пътуващ към Италия. И това е само началото на неговото приключение.

Историята на “Аз съм Дейвид” е създадена въз основа на романа на датската писателка Ан Холм от 1963 г., който наскоро беше издаден в САЩ под заглавието “На север към свободата”. Нарушавайки табутата, Холм е твърдо решена да напише вълнуващо произведение, което да заинтригува по-младите читатели, като в него засяга такива важни теми като войната, бежанците, значението на доверието и отговорностите, които носи със себе си свободата. Тя изгражда образа на Дейвид като умно момченце, което би могло да бъде като всеки друг свой връстник по света, ако не са ужасните обстоятелства, в чийто капан е попаднал.

Коментирай
Свободно време