Свободно време

Дни на Унгарското кино (18-21 юли)

18.07.2005г. / 12 31ч.
Аз жената
Дни на Унгарското кино (18-21 юли)

“Програмата” представя най-успешните унгарски филми за изминалото десетилетие, които ще можете да гледате в най-голямото кино в София – Арена I (в Илинден). Филмите са общо 15, като всеки от тях е спечелил по над 100 хиляди зрители, а някои от лентите са надминали дори половин милион посетители. Списъкът включва заглавия като Нещо като Америка – бил по посещаемост такива бокс-офис чудовища като Властелинът на пръстените и Шпионски игри, и Контрол, станал носител на редица международни награди.

След политическите промени от 1989 г. националните филмови индустрии в източноевропейските страни се сблъскаха с доста трудности. Те не просто не разполагаха с подходящите финансови и бизнес структури, но и летвата на очакванията на киноманите се вдигна значително от чуждестранните и най-вече американски продукции, заливащи кинозалите. Задачата беше сложна – да се върне зрителският интерес към националната кино-индустрия в сянката на Холивуд, и то със значително по-малко средства. Процесът беше и все още е бавен. Но целта на този фестивал е да покаже, че все пак резултати има и да ви запознае с част от тях – унгарските блокбъстъри.

Някои от тези филми са ужасно забавни комедии, на които ще се смеете от сърце (Татко ще припадне, Стъклен тигър); други са от онези мили ежедневни историйки, които ни пускат накрая усмихнати и ободрени (Спрете Майка Тереза!, Площад Москва); трети пък са заложили на съспенса или трилър-тръпката и са увлекателно загадъчни (Контрол, Кафенето). Ще видите и най-големите хитове Нещо като Америка и Министърът хванат в крачка, най-мащабния унгарски исторически филм Човекът-мост, както и най-грандиозната унгарска филмова опера – Банът Банк. Но най-важното за тези филми е, че в тях ще намерите онова, което не бихте могли да откриете в американските хитове – те са за нас, източноевропейците.

Коментирай