Свободно време

Million Dollar Baby

19.07.2005г. / 10 42ч.
Аз жената
Million Dollar Baby

“Момиче за милиони” – най добър филм от тазгодишната церемония “Оскари 2005” е вече по родните киносалони. Филмът на Клинт Истууд представя по блестящ начин нещата от живота – такива каквито са. Една потресаваща драма за мечтата на една жена, готова да рискува всичко, за да я постигне.

Франки Дън (Клинт Истууд) е прекарал целия си живот на ринга като треньор на най-добрите боксьори в страната. Най-важната максима, на която ги е учил е и тази, според която самият той живее живота си – винаги защитавай себе си преди всичко. Поради затруднените отношения с дъщеря му, Франки не допуска да се сближи с никого. Единственият му приятел е Скрап (Морган Фрийман), бивш боксьор, който единствен знае, че зад коравата външност на Франки се крие човек, който през последните 23 години ходи на църква всеки ден в опити да получи опрощение. Животът им тече по същия начин от години и нищо не може да наруши рутината, докато един ден в залата им не започва да тренира Маги (Хилари Суонк). Макар че живее в нищета, тя притежава нещо, което малцина на този свят имат – знае какво иска и е готова на всичко, за да го постигне. Най-голямото й желание е да се занимава професионално с бокс и единственото, което търси, е някой, който да повярва в нея. Но Франки не е човек, който би усложнил живота си занимавайки се с дилетанти. Той смята Маги за прекалено възрастна тепърва да започва спортна кариера, а и... той не тренира момичета. Но не и когато това момиче, не приема “не” за отговор. Твърдата решителност на Маги да стане боксьор спечелва Франки и постепенно тя замества дъщерята, която той някога е загубил. Той влага всичко от себе си в нея, докато не я издига до върха, но и за двамата най-трудната битка тепърва предстои...

Сценарият на “Момиче за милиони” е адаптация на Пол Хагис по кратък разказ от книгата Rope Burns на Ф. К. Тул. Самият Тул с години е работил като “шивач” – човек, който закърпва раните на боксьора по време на мач, за да може той да продължава да се бие – и историите му много живо показват живота на боксовия ринг.

Продуцентът, режисьор и актьор Клинт Истууд разказва: “Това, което ме заинтригува в “Момиче за милиони” беше фактът, че не е истинска история за бокс. Това е един вид любовна история за човек, който е смазан от липсата на отношения в дъщеря си и който намира някакъв заместител в лицето на младо момиче, опитващо се да постигне мечтата си да бъде боксьор.”

Филмът е носител на още 3 академични награди: Клинт Истууд – най-добра режисура; Хилари Суонк – най-добра женска роля; Морган Фрийман – поддържаща мъжка роля. Повече информация за продукцията може да откриете в официалния й сайт – http://milliondollarbabymovie.warnerbros.com

Коментирай