Свободно време

Как се осъществява един екологичен проект по програмата „Учене през целия живот“

20.06.2012г. / 14 56ч.
Джадала Мария
Как се осъществява един екологичен проект по програмата „Учене през целия живот“

Попитахме Юлия Радославова, директор на училище Увекинд,как се случи проектът ЕU-cology, за който писахме наскоро. Ето какво разказа тя.

С нашите партньори от Холандия се познаваме от няколко години и сме работили съвместно по друг проект по програмата „Коменски“.

На предварителна работна среща през януари 2010 в София заедно с тях и координаторът на унгарското училище подготвихме проекта, който по-късно през лятото беше одобрен, за наше огромно щастие.

В него се включиха общо 7 държави: България, Холандия, Латвия, Литва, Унгария и Румъния.

Наистина беше предизвикателство за всички нас случването на проекта, още повече, че българското училище беше координатор, което предполага повече подготовка, най-вече документална и свързана с подаването на самата кандидатура, но определено усилията си струваха.

За всички нас, учители, ученици и ръководители, беше безценно да разберем, че независимо от държавата, типа училище или начинът на финансиране, в крайна сметка нещата опират до едно и също нещо – децата и тяхното учене.

Разбрахме, че всички имаме сходни проблеми, че можем да си споделяме, да разменяме опит и да се подкрепяме. А децата намериха много нови приятелчета. Наистина се почувствахме като част от едно голямо европейско семейство.

През изминалите две години темата за екологията беше важна част от учебната програма на училището. Това ни помогна да работим по-добре в екип, подобрихме и разширихме познанията си по английски език, който беше работен език на проекта. Възрастни и деца научихме много нови неща за света, който ни заобикаля, как да сме по отговорни и най-вече, че заедно можем да постигнем повече.

Участието в програмата „Учене през целия живот“ е наистина една прекрасна възможност за всички училища да контактуват с партньори и съмишленици от цяла Европа.

Естествено имаме още много идеи за проекти, например за философията и изкуството, отново през погледа на 5 различни държави, да се надяваме, че една от тях ще бъде България.

Прочетете още:

Коментирай