Свободно време

Бон Джоуви пожелава "Приятен ден"

30.08.2005г. / 14 25ч.
Аз жената
Бон Джоуви пожелава "Приятен ден"

Първото нещо, което ти идва наум, когато чуеш водещото парче от новия албум на Бон Джоуви е: "Тази песен наистина ли се казва Приятен ден?". Смесицата от енергичен инструментал, мощни акорди и саркастични вокали звучи някак си цинично и несправедливо спрямо усмихнатото лице на обложката и позитивното заглавие на албума.

Този противоречив ефект, естествено, е съвсем умишлен. Джон Бон Джоуви споделя: "Това заглавие е първото и единствено, което ми дойде наум. Вероятно има известна доза ирония, когато го произнасяш. Казваш го по един начин, а го възприемаш по съвсем различен." Първото парче определя настроението и звученето на целия албум. Дванайсетте песни се стремят да надмогнат нещастието и да заявят правото на всеки човек да използва това, което светът му предлага. С други думи, дванайсетте песни се концентрират върху темата, която Бон Джоуви отстояваха по време на музикалната им кариера. "Приятен ден" сам по себе си е предизвикателен резултат от разочарованието, което певецът изпитва след президентските избори в САЩ миналата година. Джон Бон Джоуви участваха в предизборната кампания на демократа Джон Кери.

Но в типичния стил за групата, песента "Приятен ден" се превръща в рефрен, който внушава да преосмислим неуспехите, да се опълчим срещу пораженията и да отстояваме моралните си убеждения, въпреки последствията. Затова и в песента се пее: "Няма да правя нещо, което не искам, ще живея живота си... Когато светът се изправи пред мен, аз ще казвам Приятен ден".

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати