Свободно време

Лейди Гага – когато кичът победи музиката

15.08.2012г. / 11 15ч.
Мария Дуковска
Лейди Гага – когато кичът победи музиката

Стефани Джоан Анджелина Джерманота или по-известната като Лейди Гага премина като ураган през София, напълни късно снощи зала "Арена Армеец" и докара до екстаз повече 10 хиляди души, дошли за концерта й.

Скъпите билети (между 70 и 200 лева) очевидно не притесниха почитателите й и те напълниха залата за броени минути.

Концертът на скандалната певица даде начало на европейското й турне именно от България. Това бе и причината звездата на няколко пъти да сподели с публиката, че се чувства нервна за изпълненията си.

"Не съм пяла от няколко седмици и днес съм малко нервна, София", призна Лейди Гага, след като изпълни някои от големите си хитове, за радост на многобройните си почитатели.

Неочаквано обаче, може би за мен, освен безсрамна, провокативна до болка и прекалено ексцентрична, Лейди Гага се доказа и като страхотна певица.

След като изпълни някои от най-популярните си песни, певицата се "усмири" и кротко седна на пиано, преобразено на огромен мотор. Това бе и гвоздеят на вечерта, когато изпълни зашеметяваща балада, почти без музикален фон, само с няколко акорда на пианото. Публиката замлъкна за няколко минути, сякаш не можеше да повярва, че скандалното момиче, обгърнато винаги в животински кожи, накичена с шапки от пера и чудновати маски, бе болезнено откровена, пеейки от цялото си сърце.

След това изпълнение нищо сякаш нямаше значение, или поне за мен, тъй като всички провокации на певицата, стрелби на сцената, разпъването на чернокож Иисус, всичко това сякаш бе маска на онова, което се крие в дребната блондинка. Момиче, което иска да бъде обичано, такова, каквото е или такова каквото другите са свикнали да мразят.

Без желание да обидя нито един почитател на певицата и музиката, която прави, аз все пак изпитах разочарование, излизайки от залата, след близо 2-часовия концерт. Все още не мога да разбера защо на голямата музика, на голямото изкуство е необходим цвета на кича, за да привлече публика, за да се обърне внимание на таланта?

Защо, за да покаже страхотния си глас, певицата бе принудена да направи всички онези провокативни игри, за които дори Църквата се обяви срещу концерта й.

И все пак, за да не завършим мрачно, поглеждаме с една надежда, че таланти все още има на голямата световна сцена. Онази сцена, която години наред бе скрита от погледа на българския меломан. Е, днес можем да й се радваме открито. Дори и когато не е толкова вълнуваща с музиката си, а с шоуто. Дори и тогава...

Снимка: Булфото

Прочетете още:

Коментирай