Свободно време

6 от най-влиятелните жени в света за 2012

26.08.2012г. / 19 46ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Държавен глава или шеф на предприятие, популярна личност или директор на медийна фирма, водач на политическа партия или главен оперативен секретар на социална мрежа – това са позициите, до които кариерата на определени жени ги е извела и превърнала в едни от най-влиятелните хора на планетата. Кои са те и какво знаем за тях?

Ангела Меркел – канцлер на Федерална република Германия
На нея се падна трудната задача да овладее икономическата драма, която се разигра на европейска сцена, и да запази 17-те членки на европейския съюз, подкрепяйки всячески Гърция, Испания, Италия и Португалия. С право за втора поредна година на 58-годишна възраст Ангела Меркел е обявена за най-влиятелната жена на планетата.

Хилъри Клинтън – генерален секретар на САЩ
Изтичат последните месеци за Клинтън като генерален секретар на САЩ, а тя все още защитава репутацията си на съзнателен и последователен дипломат.

Дилма Русеф – президент на Федеративна република Бразилия
64- годишната амбициозна дама въведе сериозни програми за увеличаването на брутния вътрешен продукт на страната си. Според проучване Дилма Русеф получава 77% одобрение, с което вариантът тя да остане на челния си пост за още един мандат е много голям.

Мелинда Гейтс – съпредседател на Bill and Melinda Gates Foundation
Съпругата на Бил Гейтс  не дължи славата си единствено на фамилното си име. Тя е не само съпредседател на най-голямата частна дарителна фондация в света, но и се е посветила на това контрацептивите да станат достояние на все повече жени, особено в по-бедните страни, и е настояла за промяна на възгледите на католическата църква относно предпазването от бременност.

Джил Ейбрамсън – главен редактор на TheNewYorkTimes
Само за една година начело на редакцията на американския ежедневник, Джил Абрамсон е направила промени в редакторския екип и е назначила дигиталното набиране на статиите от архивите на вестника от 1851 година насам.

Мишел Обама – първата дама на САЩ
Първата дама на Съединените щати стана по-популярна от съпруга си според рейтинга й на доверие сред обществото, който е 66%. Тя респектира с мисията си за борба с наднорменото тегло при децата и със загрижеността й за семействата на военните.

 

Прочетете още:

Коментирай