Свободно време

Да заживеем в нов град, без да приличаме на туристи

30.08.2012г. / 14 03ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Във века на глобализацията и свободното движение на хора, компании и капитали понякога се налага да заживеем на ново място - друг град или чужда държава. В друг случай по време на поредното пътуване се оказваме в съвършения град: красив, магнетичен и съответстващ на мечтата ни за „идеалното място за живеене”. Често хората решават да се преместят на ново място, защото си представят, че всеки ден там ще бъде като част от екскурзия и атмосферата ще е все така пленителна.

Истината е, че ярките детайли дори на най-забележителното място в един момент започват да се размиват пред погледа ни, когато ги гледаме твърде дълго.

Всеки интересен град е нещо повече от туристическа дестинация. Той е работното място на много хора, има своя икономическа структура, населението му притежава особено обществено съзнание, историческите и културните паметници съхраняват миналото на града и за да прогресира той, е нужно всеки негов жител да помогне поне с малко. И понеже и вие ще бъдете жител, постарайте се да допринесете с каквото можете.

Ориентирайте се в квартала, открийте магазините за хранителни стоки, изберете си кафене и се отбивайте от време на време там. Контактувайте повече с продавачите, сервитьорите, таксиметровите шофьори. Ако сте достатъчно любезни, и те ще ви отговорят по същия начин, може би ще ви дадат ценен съвет, ще ви помогнат да решите евентуалните си проблеми, ще ви запознаят с точните хора.

Запознайте се със съседите си. Те вероятно ще бъдат първите ви приятели там, ще се грижат за децата или домашните ви любимци, докато ви няма, ще ви накарат да се чувствате уютно в новия си дом, ще ви поканят на гости. Можете да научите много от тях за основни принципи, които спазват жителите на квартала – как и кога се изхвърлят боклуците, как стои въпросът с паркирането.

Посещавайте концерти, театрални представления, фестивали, карнавали, за да усетите духа на града и да опознаете по-отблизо местните. Участвайте в доброволчески инициативи като например почистването на определен район – не си спестявайте нищо, което би ви превърнало в истински жители на мечтания от вас град.

 

Прочетете още:

Коментирай