Свободно време

Алина Ингор: Породистото животно е скъпо удоволствие

Алина разказва за любовта й към най-грациозните животни и тяхната природа

02.11.2012г. / 15 48ч.
Аз жената
Алина Ингор: Породистото животно е скъпо удоволствие

Алина Ингор – професионалист с главна буква, тя се занимава с една от най-хуманните дейности – грижи се за питомците на Съюза на фелинолозите в България. Благодарение на нея във Варна съществува този съюз и се провеждат мащабни изложби на котки. Поредната беше на 6 и 7 октомври 2012.

Алина, моля, разкажете ни накратко историята на създаването на Съюза на фелинолозите в България.
Съюзът на фелинолозите в България е основан през 2009 г. Идеята да създам този клуб дойде по време на пътуване, когато видях, че в чужбина има създадени организации за грижа и защита на домашни любимци. Във Варна нямаше нищо подобно, и аз реших да се заема с това.

А Вие каква сте по образование?
Завършила съм специалност „Банково дело и финанси“ в Кипър. Работих в банка, докато не създадох семейство. Родих дете и ... се появи първото коте.

Има ли други организации за котки в България и съществува ли конкуренция?
Да, има и други клубове. Най-вероятно и там работят професионалисти, но такъв широк спектър услуги можем да предоставим само ние. Познаваме всички конкуренти, но не виждаме в тях стремеж за развитие и достигане на равнището, на което ние се намираме.

Председателят на Съюза на фелинолозите какви домашни любимци има?
Сега вкъщи живеят шест котки. Със сина ми успяваме да се грижим за тях. Всички са в отлично състояние.

Като финансист и майка, според Вас, какво е влиянието на домашните любимци върху децата?
Във всички случаи положително. Първо, в децата се развива любознателност. Те започват да се интересуват от всичко, свързано с домашния любимец: как, с какво и кога да го хранят; от какво може да се разболее и т. н. Освен това, домашните любимци учат децата на доброта и човечност. Гледането на животни възпитава в детето отговорност и грижа. Вярвам, че във всеки дом трябва да има домашен любимец. Още повече, че те оказват на възрастните благоприятно и релаксиращо въздействие. Известни са случаи, в които животни са спасявали своите собственици, както във физически, така и в морален план. Доказано е например, че ако сложите котката на болно място, болката отминава.

Това не е ли мит?
Не, истина е. Казвам това със стопроцентова увереност. Единствено изключение: не е желателно да имате домашен любимец, ако вкъщи има дете с алергия към козината, но това е рядкост.

Но има и противоположно мнение, че прекомерната привързаност на детето към животните води до отдалечаването му от хората, а и животните умират, което може да предизвика емоционална травма на детето.
Привързаността често възниква и при възрастните, но що се отнася до децата, бих казала, че това е добре. Например, това е възможност да отвлечем вниманието на децата от компютъра, защото в днешно време те живеят в интернет. Мисля, че е по-добре децата да бъдат привързани към животните, отколкото към видеоигрите.

Има ли такова явление като мода за определени породи животни?
За съжаление, рекламата има влияние върху всички нас, като започнем от покупката на средства за миене на чинии, до избор на домашен любимец. Например при нас идват хора, които искат коте, като това в рекламата на „Whiskas“. Но какво мога да кажа в този случай? По-малко гледайте телевизия? Не зная! Не можем да избягаме от средствата за масова информация. В някои отношения това е добре, тъй като разумните хора преди да вземат животно проучват в интернет, четат книги и списания или идват при нас за съвети. Ние подкрепяме такива отговорни действия. Има и други, които ни казват: „Дайте ни котенце за 2 седмици и ако не ни хареса, ще ви го върнем“. Такива хора съветвам просто да си купят играчка! Други пък желаят породисти питомци и за тях е важно само да имат родословие, а дали животното куца или не, за тях това няма значение. Това не е толкова важно, може да имаш и непородиста котка, но трябва да се грижиш за нея и тя ще расте добре, здрава и красива. Породистото животно е скъпо удоволствие – изискват се скъпа храна, груминг, лечение и много грижи.

Според Вас, какво е основното предназначение на домашния любимец: приятел, пазач или за красота?
Домашният любимец е преди всичко член на семейството и отношението към него трябва да бъде подобаващо! Ако собственикът отива с него на лов, значи че му е приятел и помощник, ако пази неговия дом – отново, приятел и защитник. Вариантът домашния любимец да е фетиш или украса е неприемлив, защото такова отношение не води до добро, въпреки че има случаи, когато хората променят своето отношение към животното и между тях възниква емоционална връзка. Има и такива, които купуват животно заради своите амбиции да го показват на изложби, да получават награди, това е вече за самоутвърждаване. Основното предназначение на домашния любимец е душевно общуване и затова той трябва да е пълноправен член на семейството.

Какво е отношението Ви към генетичните експерименти с животните? Имам предвид кръстосване на породите.
Зависи какво цели кръстосването! Ако се прави с цел извеждане на нова порода с по-качествени характеристики, то аз съм за. Виждала съм положителни резултати от такива кръстосвания на наши изложби. Разбира се, възможни са и грешки. Науката не може без тях, но това са единични случаи.

В руската култура, черната котка явява ли се символ на неприятности? Според Вас това истина ли е или предразсъдък?
Безсмислици! Човек просто търси на кого да прехвърли вината за своите действия, неуспехи. Когато при него нещо не върви, си казва: „Ах, мина черна котка!“ Нужно е да се самоанализираме и да решим сами своите проблеми.

Любопитно ми е да разбера може ли котка, живееща в един климатичен пояс, да отиде в друг?
Да! Котките много лесно се адаптират към различни климат или среда. Повечето живеят в апартамент или къща. Това практически е една и съща среда.

Характерът на животното и на собственика взаимосвързани ли са? Каквото животното, такъв и човекът?
Не зная. Не мога да дам еднозначен отговор.

За мен котката, дори и да е от Африка е една и съща. Има ли някакви основни различия между породистите и непородистите животни?
Разбира се! Това са характер, умствени способности и естетически възприятия.

Преди човек да доведе нов член в семейството, какво трябва да вземе под внимание?
30% от хората си вземат животно, защото е красиво или модно. Например, когато котето е от скъпа порода, човек си казва: „Аз имам пари и купувам всичко, което искам“. Искам да Ви дам един поучителен пример от Америка. Там холивудски звезди вземат в дома си бездомни животни, грижат се за тях и това се счита за напълно нормално, но при нас тази култура е рядкост. Тук всички искат породисти животни.

Редовно ли провеждате мащабни и луксозни изложби на котки? Каква е вашата цел? Да изберете най-добрата котка и да раздавате награди или за още нещо?
За града това е културно събитие, а за котешкия свят това е професионално мероприятие. При участие в международна изложба експертите описват характеристиките на породистите котки, за да преценят дали да ги допуснат за развъждане или не. Избираме най-красивите и връчваме титли на грижовните им стопани. Това е своеобразен конкурс за красота на котки. По правила на WCF сме длъжни да изпращаме резултатите от изложбите на федерацията.

Според Вас, какво е най-приемливото и хуманно решение, което трябва да се вземе по повод бездомните животни?
Сложен въпрос. Първо е необходимо тези животни да се приберат за стерилизация и кастрация, за да се намали агресивността и хормоналният дисбаланс, както и да се предотврати тяхното размножаване. Вторият етап е да се създадат приюти за бездомните животни. Но приютът, това е много скъпо, нужна е помощ от фондове, спонсори за осигуряване на храна, ветеринарно обслужване, както и нормативни актове, санитарни норми ... В нашите условия това е почти невъзможно или поне в близките пет години. Често се говори, че в България има толкова много бездомни деца, че за животните не се говори. Приютът – това не е разкош, а необходимост.

Какви са причините хората да се отказват от своите домашни любимци?
Има и банални причини. Например, че котката е надрала дивана или е одраскала детето. А има и сериозни – преместване в друга държава, град, раждане на деца, развод, финансови трудности, болести ...

Често хората казват какво трябва да се прави. Вие какво бихте посъветвали собствениците на домашни любимци да не правят?
Първо, не трябва да се поддават на емоции и да тръгват да купуват каквото и да било. Освен това, не е добре за подарък да се дава животно. Често такива подаръци са нежелани и много често животинчетата се оказват на улицата. Не трябва да купувате животно, ако след това ще се чудите на кого да го оставите, когато заминавате на почивка.

В „Световната организация за котки“ има ли програма за помощ за бездомните животни?
Не. Това е предвидено само в американските системи. Америка е на преден план що се отнася за грижа и отношение към животните.

Прочетете още:

Коментирай