Истински обичаме не когато намерим съвършения човек, а когато се научим да виждаме в такава светлина любимия човек.
Ариел Форд

Ариел Форд е бестселъров автор на „Ню Йорк Таймс“. Книгите й „Тайната на сродните души“ и „Уаби-саби любов“ са преведени на повече от 20 езика.

Ариел притежава пиар компания и има огромен принос за успеха на редица известни автори, като Дийпак Чопра, Джак Канфийлд, Нийл Доналд Уолш, Уейн Дайър, Деби Форд, Мариан Уилямсън, Гари Зукав, Луиз Хей, дон Мигел Руис и др. Книгите на единадесет от тях достигат първо място в класациите на „Ню Йорк Таймс“. Ариел е и сред основателите на „Спиричуъл Синема Съркъл“.

„Тайната на сродните души“ се ражда, когато Ариел решава да приложи и в личния си живот методите, довели я до професионален успех, и така открива своята сродна душа Брайън Хилиърд. Впоследствие разбира, че да откриеш любовта, е сравнително лесно; да успееш да я съхраниш обаче – ето това е истинското предизвикателство.

В „Уаби-саби любов“ Ариел описва как е успяла да запази и преумножи любовта в живота си. Книгата е носител на престижната награда „Наутилиус“ – за книги, които ще променят света.

След „Тайната на сродните души“ Ариел Форд продължава с темата за любовта и в новото си заглавие. И докато в предходната си книга авторката ни показва как да открием сродната си душа, като използваме Закона за привличането, тук водещата тема е как да запазим любовта жива, като я обогатяваме и подхранваме, така че с времето да става все по-силна и дълбока. Да откриеш любовта е само първата стъпка, но да освободиш нейния потенциал, да превърнеш увлечението в непреходна обич, за това е необходима мъдрост, всеотдайност и емоционална зрялост.

Много хора си мислят, че когато намерят сродната си душа, човека, с когото искат да прекарат остатъка от живота си, проблемите им ще свършат дотам, а животът им ще стане истинска идилия. Подобна идеализирана и захаросана представа за любовта неизменно има пагубни последици, а разочарованието е гарантирано. За да има шанс една връзка да прерасне в истинска любов, ще трябва първо да се освободим от незрялата представа за нашия възлюбен като рицар на бял кон, който ще дойде да ни спаси от нас самите и ще поеме отговорността за нашето щастие. Сродната душа е човек със сходни вкусове и интереси, с когото можем да споделим един пълноценен и щастлив живот, стига обаче да не се поддадем на илюзията, че щастливата връзка е винаги безоблачна, в нея няма конфликти и недоразумения.

Какво е Уаби-саби?

Новата книга на Ариел Форд е изградена около древната японска философия на Уаби-саби: изкуството да откриваш красота и съвършенство в несъвършеното. Старите японски майстори попълвали пукнатините със злато, защото смятали, че именно недостатъците ни правят уникални. Ако успеем да приемем собственото си и чуждото несъвършенство, откривайки в него красота и хармония, ще успеем да внесем много повече щастие и удовлетворение както във връзката си, така и в живота си като цяло.

Ариел Форд е съумяла не просто да намери своята сродна душа – Брайън Хилиърд, но и да превърне съвместния им живот в хармонично съжителство.

В книгата си тя показва как на практика можем не само да съхраним любовта, но и да я преумножим и задълбочим. Това са прости, но много ефективни техники, които се базират както на достиженията на психологията, така и на различни духовни практики, и водят до по-ясно осъзнаване на приоритетите в една добра връзка. Едно от най-важните условия за съхраняване на любовта е толерантността: да сме достатъчно широко скроени да приемаме другия такъв, какъвто е, без осъждане и критика, откривайки в различието стимул за развитие, за разширяване на перспективата, за личностно израстване. За да са базирани отношенията ни на взаимно уважение, трябва да помним, че собствената ни позиция често е само една от възможните гледни точки и не непременно единствено правилната. Важно за успеха на връзката е и да не се изживяваме като жертви на хора или обстоятелства, а да поемем отговорността за собственото си щастие. Чувството за хумор също е чудесно качество в един брак: така няма опасност да се вземем твърде на сериозно и да драматизираме излишно. Интимността в една връзка е от особено значение; тя обаче е възможна само когато има истинска близост, честност, разбиране и пълно приемане на другия.

В книгата си Ариел Форд не просто предлага готови рецепти за семейно щастие, тя дава изпитани съвети, доказали своята правота в живота. Те са подкрепени с множество истински истории, интересни и забавни, които показват как понякога, за да се справим с даден проблем, е нужно просто да сменим перспективата. И те заживели щастливо (какъвто е подобаващият завършек на всяка вълшебна приказка) би могло да е не краят, а началото на истинската любовна история. Вашата.

На книжния пазар от 5 октомври 2012 г.
Обем: 224 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN 978-954-26-1146-2
Корична цена: 11,95 лв.

Прочетете още: