Свободно време

Икебана, бонсай и хайку през дните на японската култура 2012

16.10.2012г. / 10 35ч.
Аз жената
Икебана, бонсай и хайку през дните на японската култура 2012

Школата по икебана „Сога“, Българското бонсай общество и Българският хайку съюз ще представят в София трите традиционни елемента от японската култура. От 17 до 21 октомври 2012 посетителите на галерия „Средец“ в София ще се запознаят с техниките за естетическо подреждане на цветята, с поддържането и отглеждането на бонсай и с японския поетичен жанр хайку.

„Хармония в съвремието“ ще покаже преклонението на японеца пред природата и как от най-стари времена тя е постоянен и неизчерпаем източник на вдъхновение.

Корените на запазената и до днес деликатна чувствителност у японеца се простират далеч в древността, а ние сме свидетели на един вечен стремеж към постигане на хармонично съжителство.

Японски майстор на икебана ще направи специална демонстрация за публиката. Освен че аранжира цветя в духа на японската традиция, Кихачиро Нишиура е и майстор-калиграф. Негова авторска изложба на японска калиграфия ще бъде показана в Казанлък от 19 до 25 октомври в рамките на Дните на японската култура.

В Япония бонсай е високопочитано изкуство, което символизира битката на едно дърво с природните стихии и което като всяко живо същество расте на години и има своя индивидуалност и свой характер. В България бонсай изкуството се пренася в края на 80-те години на миналия век, като бързо добива популярност.

Българското бонсай общество ще представи изложба и демонстрации, на които членове на клуба ще консултират гостите как се поддържа и отглежда бонсай.

Българският хайку съюз ще представи двуезичната антология „Градът“ с българско, френско и франкофонско хайку, както и рецитал и хайга изложба на градска тема. Разнообразното третиране на темата за града в лаконичното пространство на тристишието разкрива част от многоцветната мозайка на съвременната хайку поезия.

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и трета поредна година българската общественост има възможността да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай