Свободно време

Ето кои са пазителите на българските традиции за 2012

Валя Балканска, Нешка Робева и Кеазим Исинов са сред новите пазители на българските традиции

15.11.2012г. / 16 00ч.
Аз жената
Снимка: Йордан Йорданов-Дълес

Снимка: Йордан Йорданов-Дълес

Третите годишни награди за фолклор, кулинария, занаяти и изобразително изкуство бяха връчени на церемония в НДК на 14 ноември 2012.

Изпълнителката на космическата „Излел е Дельо хайдутин“ Валя Балканска, Нешка Робева, автор на легендарните спектакли „Арамии“, „Орисия“ и много други, и художникът Кеазим Исинов са сред тазгодишните призьори от националната кампания „Пазител на традициите“ 2012. Те и още 7 техни колеги, работещи в различни области на българските традиционни фолклор, кулинария, занаяти и изобразително изкуство, получиха наградите си на церемония в зала 1 на НДК.

Свързани статии

Спектакълът по връчването на призовете, които представляват стилизирана дървена лъжица на постамент, бе придружен с тържествен концерт на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, който очарова публиката с невероятните си танци и изпълнения. Организатор на кампанията, която през 2012 включи и новата категория „Личност и организация на годината“, е Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, чиито основател е шеф Пеньо Иванов. Водещи на церемонията бяха солистката на НФА „Филип Кутев“ Радостина Йовкова, Ралица Атанасова и Райна Манджукова. Сред номинираните в отделните категории бяха още певицата Елица Тодорова, кулинарния ас Иван Звездев и други. Всичките 39 кандидати за призовете бяха разделени в 2 групи – млади до 35 години, и големи.

В категория „Фолклор“-млади, наградата отиде при Христина Белева, възпитаник на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в гр. Котел и солист в оркестъра на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Призът при големите бе присъден от журито на легендарната Валя Балканска, която е носител и на държавното отличие орден „Стара Планина“.

В категория „Занаяти“-млади, бе отличена Виктория Андонова. Тя е майстор-резбар, ученичка на Уста Дарин Божков, а нейни работи могат да се видят в иконостаса на храма „Св. Климент Охридски“ в София.

В категория „Изобразителни изкуства“ наградата при младите отиде при художничката Анелия Александрова. Анелия се занимава със стенопис, живопис и иконопис, участвала е в много изложби в България и чужбина. При големите призът единодушно бе присъден на прочутия творец Кеазим Исинов. Освен с живопис, той се занимава и с малка пластика, скулптура и миниатюри. Първата му самостоятелна изложба е през 1971 г. През 1981 г. е отличен с трета награда на живописната изложба по случай 1300 години България. Има над 30 самостоятелни изложби в страната и повече от 10 участия в международни изложби. Носител на ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ за големи заслуги в областта на културата.

В категория „Кулинария“ призът при младите бе присъден на Вера Далова. Тя е ученичка от гр. Гоце Делчев. Учи в професионална гимназия, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“, професия „Готвач“. Участвала е във фестивалите „Пъстра трапеза“ и програмата „Жива кулинарна традиция“ по проекта „Младежта в действие“.

Валери Нешов пък е призьорът при големите. Професионален готвач, той издирва традиционни български продукти, забравени във времето, с които експериментира и им вдъхва нов кулинарен живот.

Легендарната Нешка Робева, автор на множество художествени спектакли и бивш треньор и носител на десетки призове в художествената гимнастика, бе отличена в категорията „Личност на годината“, а Националното училище за фолклорно изкуство „Филип Кутев“-гр. Котел спечели приза за организация на годината.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Iva ( преди 11 години )
Браво, едно събитие и една идея, които са си на място тук! Продължавайте в същия дух, поклон и уважение към хората които се борят да запазят българските традиции:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар