Свободно време

Пътят към откриване на красотата чрез икебана – интервю с Мария Кеменчеджиева

Коментари относно мястото на икебана в съзнанието и бита ни

01.12.2012г. / 09 18ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

На фона на нежна японска музика и сред творбите от прелестната изложба на икебана, си поговорихме с председателя на сдружението „Сога“ за разпространение на изкуството Икебана Мария Кеменчеджиева. В Мол Галерия в Пловдив бе организирана школа по икебана, състояща се от лекции и уъркшоп под ръководството на специалисти. С цел да придобием допълнителна яснота за самото изкуство и връзката му с хората и техния бит, зададохме на г-жа Кеменчеджиева няколко въпроса. Ето какво сподели с нас тя:

Какви са целите на изложбата и уъркшопа?

Основните ни цели са да разпространяваме това изкуство, да го популяризираме, защото то е истинско богатство. Освен това действа като релаксация, човек може за малко да се отдели от динамичното ежедневие, да направи нещо за себе си, да се порадва на красотата.

Интересуват ли се българските жени от икебана?

Знаете ли, когато попаднат на изложба или някакво събитие, проявяват голям интерес. Не бих казала, че има тълпа от желаещи да учат икебана, но по принцип съм убедена, че когато човек се срещне очи в очи с нещо, дали става въпрос за човек или изкуство, тогава по-лесно взема решение да го опознае по-отблизо.

Как влияе икебана на личната философия на човек?

Само по себе си това изкуство е по-скоро философия и който я усвои, при всички случаи ще придобие нещо много важно. Основното във философията на изкуството икебана е това преклонение пред силата на природата, пред красотата. То води началото си още от дълбока древност и за японеца това не е въпрос на подражание или следване на някаква мода. Това е вътрешна потребност, формирала се в продължение на много векове в съзнанието на японците. Те не се впечатляват от предмет с фрапираща красота. Търсеното преживяване е пътят към откриване на красотата, защото всяко нещо притежава своята специфична красота. Тяхното преклонение не е само пред величието на слънцето, на луната, а пред всяка тревичка, всяко камъче. Навсякъде намират нещо красиво.

Какво отражение има икебана върху практическите ни умения?

Много положително се отразява, защото всеки има нужда да създаде нещо красиво и да му се порадва, затова една такава сръчност никога не е излишна.

За колко време се усвояват едни базисни умения по икебана?

Ние сме последователи на най-модерната школа по икебана в Япония – „Согецу“. Цялото обучение се разделя на 4 етапа, всеки от които съдържа около 20 урока. Едно по-задълбочено обучение не може да се осъществи за кратко време. Но ние сме отворени и подкрепяме всякакъв вид интерес – провеждаме часове през делнични и празнични дни, за да може всеки да прецени за себе си кога му е най-удобно да дойде, да види, да чуе, да се докосне до магията на икебана. Правим и тези уъркшопове с цел хората не само да чуят за икебана, но и да се опитат сами да сътворят нещо и да изживеят точно удоволствието от това да създадеш собствена композиция.

Пожелайте нещо на нашите читателки.

Самата аз съм психолог и знам, че всеки от нас страда от динамиката на нашето време. Пожелавам всеки да намери нишата, в която за малко да се откъсне от напрежението и стреса, който изживяваме ежедневно, и по този начин да направи нещо за себе си за възстановяване на душевното и психическото равновесие.

Коментирай