Свободно време

Фестивал на модерното изкуство в Западен парк – София

Два фестивала превръщат София в пространство за съвременно изкуство

30.11.2012г. / 17 10ч.
Аз жената
Фестивал на модерното изкуство в Западен парк – София

Фестивал на изкуството в публично пространство „Западен парк“ (1-9 декември 2012) се старае да създаде платформа, на която да се осмислят всички особености на публичното пространство през призмата на съвремието. Основна цел на събитието е да привлече нова, много по-активна публика, готова да участва, да променя и оформя собствената си жизнена среда.

Свързани статии

Паркът и прилежащите му жилищни квартали ще се превърнат в трибуна и работилница, в която артисти и публика създават заедно нова и необичайна за нас концепция за изкуство в публично пространство. С игра или ангажирано участие жителите на района ще имат възможност да представят собствената си топография, свързана с история или личния спомен, както и своите идеи за неговата промяна и развитие. Куратори на фестивала, организиран под мотото „За хората и мястото“, са Светлана Куюмджиева и Галина Димитрова-Димова.

Sofia Contemporary е международен фестивал за съвременно изкуство. Първото издание, проведено между 3 и 11 ноември 2012, провокира вниманието на публиката с темата Сегашно продължително. Кураторът Яра Бубнова избра различни художествени средства, традиционни и нови медии, урбанистични и интериорни пространства за изкуство, за да отвори дискусия за различното ни отношение към времето, територията, пола, социалната и политическата принадлежност.

Фестивалът представи художествени работи, които са част от ежедневието на големия град, говорят с публиката и предизвикват реакцията на случайните минувачи.

В продължение на 7 дни жителите и гостите на София имаха шанса да съпреживеят града като колективно пространство, което може да бъде реорганизирано и върху което може да се въздейства.

„Возете се по-активно на метрото – от 1 до 9 декември 2012 посоката е Западен парк!“ – за това призова изкуствоведът Светлана Куюмджиева, един от кураторите на фестивала за изкуство в публично пространствоЗападен парк“ на провелата се първа официална пресконференция на 28 ноември в Галерия Credo Bonum по проект „Фестивали за изкуство в публичното пространство: Sofia Contemporary и фестивал на открито в Западен парк“. Инициативата за провеждането е на Фондация София за култура и изкуства (за Sofia Contemporary) и Фондация Credo Bonum (за Западен парк). Проектът е на Столичната община и е част от кандидатурата на София за европейска столица на културата 2019.

Светлана Ломева, изпълнителен директор на Асоциацията за развитие на София и ръководител на проекта, подчерта, че единствено проектът на Столичната община предвижда провеждането на два фестивала всяка година. Другият фестивал – Sofia Contemporary, се проведе между 3 и 11 ноември и провокира публиката с темата Сегашно продължително. „Когато става въпрос за съвременно изкуство, често пъти се налага да обясняваме защо това, което показваме, е артефакт. София няма пространство, в което жителите могат да се сблъскват ежедневно със съвременни артистични акции. Затова фестивалите на Столичната община са начин изкуството да достигне до всички жители на столицата – включително тези в периферията на града.“

Кураторът Галина Димитрова-Димова разказа, че идеята за провеждане на фестивал за съвременно изкуство в Западен парк датира от цели три години. „Кварталите около парка – „Западен парк“, „Люлин“, „Факултета“ – са гъсто населени. Всички знаем, че публиката може да се възпитава – това е и нашият отговор към всички, които са готови да отричат съвременното изкуство и реагират с неразбиране на част от нещата, които правим. Защото се срещнахме с много неразбиране – включително от директори на училища. Затова и смятаме, че следващата ни стъпка трябва да бъде в посоката на още повече работа с децата.“ Мариана Асенова – мениджър на фестивала Sofia Contemporary, потвърди, че реакциите на публиката винаги са неочаквани: „Облагородяването на стара полицейска вишка ни донесе 2 500 харесвания във Фейсбук, докато някои от другите акции минаха доста по-незабелязано.“

Догодина предстои второто издание и на двата фестивала.

Коментирай
Свободно време