Свободно време

Културни събития от Полския институт през декември 2012 и януари 2013

Честито Рождество Христово! Щастлива Нова година! Wesolych Swiat Bozego Narodzenia! Szczesliwego Nowego Roku!

03.12.2012г. / 08 54ч.
Аз жената
Културни събития от Полския институт през декември 2012 и януари 2013

До 7 декември в Полския институт продължава документалната изложба „Бруно Шулц в покрайнините на времето“.

Шумен

3, понеделник
По случай Годината на Корчак
17.00 ч. – Читалище „Добри Войников“ в Шумен
Съвместно с Читалище „Добри Войников“, Славянското дружество „Васил Друмев“ и лектората по полски език в Шуменския университет
Откриване на документалната изложбаЯнуш Корчак. Крал на децатаПредставяне на българското издание на книгатаКрал Матиуш Първи“ и „Избрани съчинения“ на Януш Корчак (Правото на детето да бъде уважавано, Как да обичаме детето, Дневник) (издателство „СОНМ“, превод: Пламена Баженова, Благовеста Лингорска, Правда Спасова). Книгите ще представи проф. д-р на философските науки Правда Спасова.

През 2012 г. се навършват 70 години от смъртта на Януш Корчак и неговите възпитаници и сто години на създаденото от доктора Сиропиталище на ул. „Крохмална“ във Варшава. В Полша 2012 г. е обявена за Година на Януш Корчак.

Шумен
4, вторник
13.00 ч., Читалище „Добри Войников“ в Шумен
Прожекция на филмаКорчак“ (1990) на реж. Анджей Вайда.

4, вторник
12.00 ч., Аудитория 160, Софийски университет, Ректорат, вход свободен
Съвместно с факултет „Славянски филологии“
Лекция на проф. Магда КарабеловаДипломацията като междукултурен феномен и историко-политическо случване (проф. Тадеуш Станислав Грабовски и граф Адам Тарновски)“.
Лекцията включва и представяне на полско-българското издание на книгата на Тадеуш Станислав Грабовски „Българската анкета по полския въпрос (1915-1916)“ и на научния очерк „Българската мисия на Тадеуш Станислав Грабовски, пратеник на възродена Полша“ на Магда Карабелова.

Проф. д-р Магда Карабелова – полонистка, професор по сравнително славянско литературознание, дългогодишен научен работник в Института за литература на БАН. Инициатор на многобройни полско-български изследователски проекти в областта на литературната теория.

4, вторник
19.00 ч., БИАД, ул. „Раковски“ № 108, билети на касата
Концерт на Ростислав Йовчев с музика от славянски композитори.
В програмата: Карол Шимановски, Веселин Стоянов, Димитър Ненов, Александър Скрябин.
Ростислав Йовчев (1961) завършва през 1984 г. следването си в Музикалната академия в София като студент на проф. Ат. Куртев, а по-късно двугодишен майсторски клас. Специализира в Кралската консерватория-Брюксел, преподава пиано във Висшия музикален институт в град Сус (Тунис). Ръководи майсторски класове в България, Корея, Румъния. Доцент по пиано в Националната музикална академия „П. Владигеров“- София, а от май 2008 г. е завеждащ катедра „Пиано“ към Теоретично-композиторския факултет.

4 и 10 декември
19.00 ч., Полски институт, вход – 2 лв.
Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“
Традиционни презентации от цикълаЗа планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове“ на Сдружението.

Благоевград

7, петък
9 – 14.00 ч., Югозападен университет „Неофит Рилски“
По случай Годината на Корчак, под патронажа на Н. П. Посланика на Полша Лешек Хенсел
Кръгла масаЯнуш Корчак- гражданин на света“ с участието на преподаватели и студенти от Университета.
В програмата на кръглата маса са включени доклади на преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Великотърновския университет, посветени на делото и книгите на Януш Корчак, студентски есета за Януш Корчак, разглеждане на студентска постер-сесия, представяне на новия превод на книгата на „Крал Матиуш I" на Издателство СОНМ, прожекция на цифровата версия на филма на Анджей Вайда „Корчак“ .

10, понеделник
14.00 ч., НАТФИЗ, само за студенти
Прожекции на полски филми за студентите на НАТФИЗ
Кръщене – реж. Марчин Врона (2010, 85 мин.)
Участват: Войчех Желински, Томаш Шухард, Наталия Рибицка, Адам Воронович, Михал Котерски, Павел Томашевски
Награди: 2010 – Фестивал на полското кино в Гдиня – „Сребърни лъвове“; 2011 – Гран при на Международния филмов фестивал в Монс, Белгия
Сценарият на филма е създаден по действителната история на момче от полската провинция, което след криминален епизод в родния си град заминава за Варшава, за да започне нов живот. Брилянтно направен филм, който докосва сърцата с една история за жертвата и противопоставянето, за нещастието и надеждата.

10, понеделник
18.30 ч., Център за култура и дебат „Червената къща“, ул. „Любен Каравелов“ № 15
Откриване на изложбатаЕвропейски Съединени щати“ и дебат. Видеоинсталация на Анна Коник „In the Middle of the Way“ в рамките на общата експозиция.
Изложбата Европейски Съединени щати е пътуваща изложба, посветена на европейската идентичност и Европа днес. Изложбата в София е част от едноименен проект на десет организации от Европа с водещ партньор Гьоте институт в Париж, а един от съорганизаторите е Лодзкия университет. Изложбата е представена първо в гр. Лодз по време на полското председателство на Съвета на ЕС през 2011.
За две години изложбата е представена в 10 страни-членки на ЕС. В нея участват 15 известни европейски творци, а в София ще видим 8 от тях, в т. ч. Анна Коник.
Нейните 8 парадокументални филма оформят инсталацията work in progress In the Middle of the Way. Седемте части са посветени на бездомници, които авторката е срещнала по време на пътуванията си в цял свят – във Варшава (Taдеуш, 2001), Берлин (Херман, 2002), Москва (Светлана, 2005), Кливлънд (Безименна, 2005), Корк (Жерар, 2006) и Виена (Ханс Дитер / Августин Стори, 2006) и Цюрих (Джени и Пеле, 2007). Авторката съпровожда своите герои в различни места и разговаря с тях за липсата на дом, за семействата и съдбите им, за отношението към живота.
„Пътуването е нещо, което никога не свършва, – коментира авторката, – всяко следващо е продължение на предишното... Тези истории свързват хора, живеещи отхвърлени от обществото“.
Изложбата продължава до 22 декември, работно време всеки ден 10.00 – 19.00 ч.

11, вторник
18.00 ч., Полски институт, вход свободен
Откриване на изложбатаЦветовете на европейската сол“ от Музея на краковските жупи Величка с участието на Магдалена Вашньовска-Новак и Малгожата Богуцка, куратор на изложбата.
През 2011 г. в рамките на културната програма на полското председателство на Съвета на ЕС Музеят на краковските жупи Величка обяви фотоконкурс „Цветовете на европейската сол“.
В конкурса се включват 37 фотографа, изпратили 165 работи, представящи сол от 24 места в 14 европейски страни: Австрия, България, Хърватска, Кипър, Дания, Франция, Ирландия, Германия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Италия. I награда печели участникът от България Валери Христов.
Тази изложба представя солта по различни начини – чрез общи изгледи на залите в мините или части от стени с разноцветни, сложни орнаменти на скалните слоеве.
Съвършено различна е солта, изварявана в специални съдове (напр. в Чехочинек или Лесо в Дания). Изключително красиви са кадрите, уловили капчиците, стичащи се по солните сталактити или трънкови клончета в специалните съоръжения за повишаване концентрацията на солния разтвор. Интересните форми се допълват от цвета на солните образования – бял, нюанси на сивото, син, розов, оранжев и дори зелен. Съвършено друго, изпълнено със слънце настроение, внасят фотографиите на солните езера в България (Бургас, Поморие), в Хърватска и Франция.
Фот. Валери Христов (България), I награда
Изложбата продължава до 31 януари 2013 г.

12, сряда
18.00 ч., Полски институт, вход свободен
Писма до дядо Коледа – реж. Митя Окорн (2011, 116 мин.)
Участват: Павел Малашински, Мачей Штур, Пьотр Адамчик, Tомаш Каролак, Рома Гоншоровска, Агнешка Дигант, Kaтажина Желинска, Aгнешка Вагнер, Войчех Малайкат
„Писма до дядо Коледа“ е забавна комедия за навечерието на Коледа, когато пътищата на десет различни и необикновени герои се пресичат и те откриват, че не може да се избяга от любовта и... Коледа.
Режисьорът бе отличен със специалната награда на тазгодишното издание на Фестивала „Любовта е лудост“ във Варна.

13, четвъртък
По случай Годината на Корчак
19.30 ч., Театър-лаборатория "Aлма алтер“, Софийски университет, вход свободен до запълване на местата
С подкрепата на Полския институт в София
СпектакълКогато отново бъда малък“, посветен на живота и делото на Януш Корчак.
Постановка, режисура и сценарий – Николай Георгиев.

17, понеделник
По случай Годината на Януш Корчак
10.00 ч., Нова конферентна зала, Софийски университет, ректорат
Съвместно с факултет Педагогика на Софийския университет и Държавна агенция за закрила на детето
Конференция, посветена на правата на дететоЗакрила на правата на уязвимите деца – проблеми и предизвикателства“. Участват полският омбудсман за децата министър Марек Михалак, който ще представи лекция на тема „Омбудсманът за децата – гарант за по-пълната закрила на правата на най-малките граждани“ и Якуб Шпевак, председател на Фондацията „KIDPROTECT“, който ще представи дейността на фондацията, програмите и обществените й акции.
По време на конференцията ще бъде представена изложба, посветена на Корчак, българското издание на педагогическите текстове на Януш Корчак „Правото на детето на уважение“, „Как да обичаме детето“ и „Дневник“ (Издателство СОНМ, превод – Благовеста Лингорска и Правда Спасова). Книгата ще представи проф. д-р на философските науки Правда Спасова.
Марек Михалак – педагог (специална педагогика), обществен деец, канцлер на международната колегия на Ордена на усмивката, от 2008 омбудсман на детето. Завършил е Академията по специална педагогика във Варшава (има степен магистър по педагогика на ресоциализацията), има следдипломна специализация в областта на социотерапията и организирането на социална помощ. Завършил е обучения за дейци на неправителствени организации (Университета Хопкинс в Балтимор).
Съучредител на Центъра за детско приятелство, образователни програми за помощ на деца и семейства. За обществената си дейност е награден с Орден на усмивката и е най-младият в историята на това отличие (1994) и със Сребърен кръст за заслуги. Удостоен с награди и отличия, присъждани от неправителствени организации и органи на местното самоуправление. През юли 2008 е избран от Сейма за омбудсман на детето. Избран е за председател на Европейската мрежа на омбудсманите на детето ENOC със седалище в Страсбург за периода 2011-2012.
Якуб Шпевак – педагог, привърженик на делото на Януш Корчак и идеята за правата на децата. Учредител и ръководител на фондацията Kidprotect.pl, неправителствена организация, бореща се с педофилията, детската порнография и насилието срещу децата, за безопасен интернет и издигане на нивото на възпитателните умения на полските родители. Извън фондацията е музикант и график. Член на международната организация, обединяваща социални предприемачи „Ашока“.

18, вторник
18.00 ч., Полски институт, вход свободен
Празничен концертНа гости с музика“ – изпълнение на ученици от школите по изкуствата при Народно читалище „Бачо Киро – 1945“.
В програмата творби на Джузепе Верди, Й. С. Бах, Дмитрий Шостакович; Роберт Шуман; Л. ван Бетовен; Фридрих Хендел, Фридерик Шопен, Куин, Джордж Гершуин.
Народно читалище „Бачо Киро – 1945“ е основано през 1945 г. и има традиции в дейността на школите по изкуствата и в организирането на образователни и културни събития, фолклорни изяви, тематични вечери, родови срещи и др. В момента работят школи по пиано, китара, класически балет, клуб „Българско хоро“. Читалището, както и преподавателите, са удостоени с грамота от Министерството на културата по случай 65-годишния юбилей за принос в развитието и утвърждаването на читалищното дело в България.
Традиционни са коледните и годишни концерти на учениците и извън читалището, както и изявите им в редица други музикални събития.

Не си ли гледал полските пиеси в софийските театри?
Все още можеш да намериш в афиша:

10 и 29 декември
19.00 ч., Народен театър „Иван Вазов“, сцена „Сълза и смях“, билети на касата
Тестостерон“ – пиеса на Анджей Сарамонович. Режисьор – Пламен Панев, превод – Йоанна Попова.

4 и 13 декември
19.00 ч, Teaтър „София“, камерна сцена, бул. „Янко Сакъзов“23A, билети на касата
С подкрепата на Полския институт
Tирамису – пиеса на Йоанна Овшанко
Режисьор – Николай Поляков

12 декември
19.00 ч., Teaтрална работилница „Сфумато“, ул. „Димитър Греков“ № 2, билети на касата
С подкрепата на Полския институт
Кланица – пиеса на Славомир Мрожек .
Сценичен вариант и постановка – Николай Ламбрев-Михайловски.

Януари 2013
12, събота
Полски институт, вход свободен
Карнавалът започна! Каним всички любители на веселбата на уроци по танци – полонеза!
– 11.00 ч. – уроци за деца
– 12.00 ч. – уроци за възрастни
Полонеза – представителен полски народен танц (някога придворен). Корените на полонезата идват от народния танц, познат в първоначалната си форма като chmielowy от втората половина на XVI и началото на XVII в., постепенно възприет в салоните на едрите земевладелци магнатите. При полските крале танцът става част от придворния церемониал, като се превръща в парад на шляхтата пред монарха. Полонезата се изпълнява в началото на балове, днес открива различни прояви, за да подчертае тържествения им характер.
Тайните на полонезата ще ви разкрият професионалните танцьори Димитър Иванов (бивш член на Ансамбъла за песни и танци Мазовше) и Елица Костадинова.
Заявки за участие ще се приемат в информационния пункт на Полския институт, тел. 02/ 981-09-07, 02/ 987-21-59, електронна поща: sofia.info@instytutpolski.org

21, понеделник
18.00 ч., Полски институт в София, вход свободен
Тържествено връчване на Почетното отличие на Министъра на външните работи на Република ПолшаBene merit“ на Малина Томова (посмъртно) за дейността й по укрепване позициите на Полша на международната арена.
На 21 януари, когато Малина Томова щеше да празнува рождения си ден, Полският институт в София кани приятелите, колегите и любителите на нейната поезия да присъстват на тържеството за връчване на отличието на семейството й и на възпоменателна поетична вечер.
Престижната Почетна награда „Bene merito“ /лат. добре заслужена или правилна награда/ е полско гражданско отличие, присъждано от министъра на външните работи на Република Полша от 2009 г.
Малина Томова (1950-2011) – българска поетеса, журналистка, издател, зам.-главен редактор на литературния седмичник „Литературен вестник“, директор на издателство „Стигмати“, преподавател по кинодраматургия в Югозападния университет в Благоевград, една от най-активните популяризаторки на полската култура в България. Сценарист на няколко документални филма, автор на четири стихосбирки. Стиховете й са преведени на английски, испански, руски и унгарски езици.
По инициатива на Малина Томова през 1991 г. започва да излиза престижното седмично литературно издание „Литературен вестник“, единственото българско независимо издание, посветено на българската литература и култура и на културата и литературата на Централна и Югоизточна Европа. От началото на своето съществуване, благодарение на инициативата и ангажираността на Малина Томова, вестникът редовно помества статии, посветени на най-новите тенденции в полската литература и култура, представя полски автори и творчеството им, в т. ч. Збигнев Херберт, Чеслав Милош, Ришард Капушчински, Анджей Сташук, Олга Токарчук, Ришард Криницки и Ева Липска, подготвя специални издания, изцяло посветени на явления в полската литература и полски автори.
М. Томова с огромна енергия и всеотдайност работи за популяризирането на полската литература и култура в България. Тя бе аниматор на полската култура в България, активен участник в популяризаторската дейност на Полския институт в София.

Вижте още:

Коментирай