Свободно време

Случаен танц в метрото – всички пътници са поканени

Радиобалет оживява в метрото

03.12.2012г. / 11 49ч.
Аз жената
Случаен танц в метрото – всички пътници са поканени

Много хора в София вече приемат метрото като нещо съвсем обикновено, а вече и попрепълнено... Въпреки това – колко от нас са се вглеждали в метростанциите?

Колко са тези, които знаят колко крачки имат от единия до другия край? А колко знаят какво се случва с телата им, докато пътуват в градския транспорт?

Вдъхновени от промените, които доведе пускането на първа и втора линия на метрото, артистите от Асоциация „Информбюро“ отправят към случайните минувачи на метростанция „Вардар“ едно предизвикателство. Това е радиопрограмата „Без радио не мога“, която ще се излъчва в рамките на четири дни между 2 и 8 декември 2012.

Това е специално създадена радиопрограма, която дава възможност на случайни минувачи да приемат временно ролята на разпръснати радиослушатели и да се замислят за несъзнателно наложените правила и норми на поведение по време на градското пътуване.

Всеки един от участниците ще получи портативен радиоприемник, чрез който ще приема инструкции, но и ще съпреживее една необикновена лекция по география на градската среда. Артистите от „Информбюро“ ще предизвикат минувачите към най-неочаквано поведение в публичното пространство. Радиобалетът ще се превърне в аудиогид, който всички изпълняват, без да е демонстрация, а по-скоро споделяне на свободните минути в една артистична дисфункционалност.

Радиопредаването задава въпроси, свързани с новите градски среди, властващите правила в тях и взаимодействието между хората, попаднали там. Между размислите, изпълняването на инструкции и музиката ще се роди един неповторим колективен танц, който всеки един от участниците ще отнесе със себе си.

Всеки, който иска да съпреживее тази промяна, може да го направи на следните дати в посоченото време:

  •     4 декември – от 10.00, 12.00, 17.00 и 19.00 ч.
  •     6 декември – от 10.00, 12.00, 18.00, 20.00 ч.
  •     8 декември – от 12.00, 14.00, 18.00, 20.00 ч.

Проектът се реализира от „Информбюро“ – Стефан А. Щерев и Миалена Халваджийска, в сътрудничество с Торстен Микелсен и Оле Фрам от ЛИГНА колектив – Германия, Гергана Турийска, Йоана Мирчева, Емилиян Гацов – Елби, Драгомир Симеонов, Анна Плющева, Павел Видеков, Рой Хил и Ясен Кертов.

Интерактивният пърформанс „Без радио не мога“ се случва като част от Фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк“, организиран от фондация „Credo Bonum“ с подкрепата на Столична община. Част от целите на събитието е чрез иновативното изкуство да допринесе за един нов облик на района, изваждайки изкуството от залите и галериите навън – в публичното пространство.

Коментирай