Свободно време

Съвременни творчески „седенки“ за цялата фамилия започват в Пловдив

В пловдивския квартал „Тракия“ започва инициатива, която ще събира всички поколения на уютно място на творчески „седенки“

07.12.2012г. / 15 26ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Да провокира таланта на малки и големи цели градска инициатива, която започва на 8 декември 2012 в „Тракия“, най-многолюдния пловдивски квартал. „Фамилия Форум“ ще събира всички поколения в семейството – деца, мами и татковци, баби и дядовци. Заедно ще показват умения, ще претворяват древни обичаи, ще се веселят. Събитията ще са ежемесечни и ще се провеждат в търговски център „Форум Тракия“, на 3-ия етаж. На топло и уютно местенце желаещите тракийци, а и останалите пловдивчани, ще могат да участват в съвременните „седенки“ – ще споделят идеи и емоции, ще творят в организираните конкурси на различни теми: кулинария, гобленарство, плетачество, пеене, рецитиране, актьорско майсторство, гимнастика, акробатика, танц, рисуване.

Търговският център ще провокира интереса и ще посвети малчуганите в магическото изкуство, както и в новите технологии. А техните баби и дядовци ще си припомнят старите градски песни, ще се включат в различни беседи, които вълнуват тяхното поколение. Патрон на инициативата е Менда Стоянова, заместник-председател на Народното събрание. Тя е символичният домакин на първия празник на 8 декември от 12 часа. Датата не е случайно избрана – тя е в навечерието на 9 декември – църковният празник на Света Анна, покровителка на семейството. Старт на градската фамилна среща ще дадат с фолклорна програма танцовите състави „Чародейци“ и „Матевски“ с художествен ръководител Росалина Божкова. Малкият талант Зара Дикова ще изпълни пиеси за цигулка.

От 13 до 15 часа малчугани, каки и батковци и по-възрастни членове на семействата ще могат да изработят под вещото ръководство на обучители уникални коледни картички, свещници и сурвачки в специалната работилничка за таланти. Арт работилничката ще е отворена и на 12 и 13 декември (сряда и четвъртък) от 18 до 20 часа. Преди Коледа компетентно жури от пловдивски творци ще даде оценка на сътвореното изкуство. Класиралите се на първите места ще получат специални подаръци.

От сърце и с вашите ръце ви приканваме да създадем своето празнично настроение, обръщат се към тракийци и всички пловдивчани организаторите. Те се надяват чрез тази инициатива да стимулират желанието на хора от различни възрасти за творчески изяви и за още повече затопляне на отношенията между поколенията в едно уютно пространство.

Коментирай