Свободно време

Вторият ни майчин език – когато тялото говори

Научете се да говорите и чрез езика на тялото си, за да внушите самоувереност

11.12.2012г. / 16 40ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ежедневно казваме много повече неща, отколкото успяваме да си помислим. Как? – благодарение на езика на тялото.

Езикът на тялото може да издаде на събеседника ни посоката на мислите ни и наличието на страх в съзнанието ни.

Има житейски ситуации, в които се държим сковано и неловко. По правило това са важни и отговорни за нас моменти, в които е от изключително значение да демонстрираме на околните увереност и самочувствие. С овладяването на определени жестове и маниери на поведение лесно можете да предразположите човека срещу вас. Ето какво трябва да правите, за да произведете добро впечатление у събеседниците си:

1. Усмихвайте се. Усмивката показва на другите, не само че сте щастливи и доволни, но и уверени в себе си. Тя е сигнал за това, че не се боите от заобикалящия ви свят и сте в хармония със себе си. Ако сте усмихнати ще предизвикате симпатия у околните.

Свързани статии

2. Гледайте събеседника си в очите. Увереният човек няма какво да крие. Той не гледа в пода и спокойно издържа погледа на този срещу него. По този начин убеждава опонента си, че е искрен и уверен в думите си.

3. Изправете гърба и раменете си. Човек със самочувствие не се изгърбва и не влачи краката си. Изправеният гръб излъчва сила и създава у околните положително впечатление.

4. Обърнете внимание на ръцете си. Не е добре да ги държите в джобовете си или зад гърба. Така карате другите да си мислят, че криете нещо. А кръстосаните ръце пък означават жест за защита. С тях демонстрирате нежелание за общуване или, че темата на разговора ви е неприятна. Тази поза е една от най-неудачните за събеседване.

5. Не жестикулирайте. Много от нас съвсем несъзнателно „изпукват“ пръсти, мръщят чело, въртят химикалка в ръце, често прокарват пръсти през косата си или поклащат крак. Всичко това явно сигнализира за нашата неувереност. Най-добре е да се опитаме да седим спокойно и да не извършваме излишни движения, с които неволно изнервяме и събеседника си.

Да се харесаме на всички е невъзможно, но има определени ситуации, в които трябва да създадем приятно впечатление у околните. Независимо дали сте на първа среща с интересен мъж или на интервю за работа, демонстрирайки увереност в себе си и позитивизъм имате много по-голям шанс да наклоните везните в своя полза.

Коментирай