Свободно време

Дай ми радост за подарък, а не чорапи и жилетка

Празничните радости топлят повече от вълнена жилетка

19.12.2012г. / 14 54ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Съвсем в духа на икономичната Коледа и финансово вталената Нова година 2013 психолозите искат да ни ободрят и успокоят, като ни напомнят, че впечатленията носят повече щастие от подаръците.

Свързани статии

Американският психолог Томас Гилович заедно с група учени от Корнуелския университет в САЩ провели изследване на тази тема. Резултатите сочат, че добрите впечатления радват човека повече от материалните подаръци. Докладът е бил публикуван в Journal of Personality and Social Psychologies, съобщава германският вестник Frankfurter Rundschau.

Участниците били разпитани какви покупки са направили напоследък и какви чувства свързват с тях. В списъка влизали също посещение на театрална постановка, кино, гости, разходка, интересна среща с приятели, курс по танци и др.

Изводът е повече от категоричен: нематериалните ценности топлят човешкото сърце повече от мека вълнена жилетка и чифт дебели зимни чорапи. Радостта от купуването или получаването на вещи е краткотрайна, докато удоволствието от сърдечното общуване и приятно преживяното събитие не се губи, а расте с времето.

Коментирай