Свободно време

Приятели ли сте с времето?

Точен човек ли сте?

11.01.2013г. / 15 27ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Нека започнем с простичък въпрос. Носите ли часовник на китката си?

Някои от нас все още хранят сантименти към тази доста полезна (а в някои случаи и красива) вещ, но я слагат рядко на ръката си, колкото да зарадват с това този, който им я е подарил. През последното десетилетие мобилните технологии еволюираха значително много и всеки от нас носи със себе си поне по един мобилен телефон. Защо да носим и ръчен часовник, щом дисплея на телефона ни показва точния час? Освен това той има и куп други удобни функции – може да ни буди сутрин, да ни напомня за важни събития през деня, да ни подсеща да не забравим рождения ден на близък или приятел. И все пак...

Свързани статии

Независимо че всяка от нас се старае да не кара съпруга, приятеля си или най-добрата си приятелка да я чака нервно в колата, закъснявайки за работа, парти, театър или вечеря навън, все ще се появи нещо в последния момент, което ще е виновно за 10-15-минутното ни закъснение. Ще кажете: „Не е нарочно! Наистина се старая!“ Дори и да ви повярват, напрегнатото чувство от чакането трудно може да се заличи... въпреки искрените извинения. По въпроса трябва да поработите сериозно, ако искате да съхраните търпеливостта на приятелката си и доброто настроение на съпруга си.

Винаги предвиждайте повече време между срещите си. Какви ли не причини за забавяне могат да се появят в последния момент – започвайки от трафика по улиците. Направете свое мото израза „По-добре да подраня, отколкото да стигна късно!“

Полезен навик е да си приготвите вечерта преди лягане част от нещата, които се налага да вършите сутрин – закуската на децата за училище; дрехите, които ще облечете за работа; заредете кафе-машината. Така ще си спестите ценни минути сутринта, когато времето сякаш лети и все не стига.

Никога не натискайте бутончето за отлагане на алармата! Неслучайно вечерта сте нагласили събуждането си за точно този час. Звънне ли алармата не си позволявайте да заспите за още (само) 10 минутки, защото ще ви излязат през носа, както се казва. Някои хора могат щом отворят очи мигом да скочат от леглото. Е, чак толкова не е необходимо да се престаравате. Една-две минути разтягане на някои стегнати от съня стави ще ви разсънят постепенно. Но само толкова излежаване!

Добра идея е да си направите писмен разчет на времето с краен час на всяка от задачите/дейностите за деня. Така ще се ориентирате лесно кога трябва да побързате и кога имате спестени минути за отдих.

Обща тенденция е, че позитивно настроените хора са обикновено и точни. Разбира се, че ежедневието невинаги ни предлага единствено положителни емоции, но само от нас зависи сутрин да ставаме „с десния крак за късмет“ (както е според притчата) и да си изброяваме наум поне 5 неща, за които сме благодарни, че имаме в живота си.

Коментирай