Свободно време

Цинично ли е да даваш идеи за щастие по време на криза?

Световни учени нищят формулата на щастието

17.01.2013г. / 12 56ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

От 17 до 20 януари 2013 в Рим ще се проведе фестивал, посветен на изучаването на щастието. На форума ще изнесат доклади известни учени, философи и икономисти като в хода на дискусията специалистите ще се опитат да намерят формулата на щастието.

„Щастието – обяснява научният директор на фестивала, Виторио Бо, – се смята за нещо неосезаемо, за което можем само да разсъждаваме. Това е централната концепция на философи и психолози, а днес понятието за щастие е предмет на изучаване от много други дисциплини: биология, неврология, антропология, социология, религия“.

В четирите дни на форума, който се провежда за осми път, учените не само ще търсят в какво се крие щастието, но и ще обсъждат близки теми. Целта е от абстрактно понятие щастието да придобие по-определени характеристики.

Свързани статии

Нобеловият лауреат за 1998 г. в областта на икономиката Амартия Сен, например, ще говори за връзката между щастието и икономическите показатели. Йоханесбург Еливълд ще обясни как се променя усещането за щастие в зависимост от това, към коя култура принадлежи човек. Айнщайн Джилиан и Дейвид Линдън ще разсъждават за зависимостта на щастието от неврофизиологичното и сексуално удовлетворение.

Не става дума за залитане към позитивното мислене или за издигане в култ на усмивката през целия ден и на всяка цена, а за реална оценка на човешкото настроение и осъзнаването на радостните мигове, които ни спохождат.

Президентът на Музикалния фонд в Рим, Аурелио Реджина, казва, че организаторите на фестивала са избрали най-спорната за нашето съвремие тема. Въпреки, че обемът на производството нараства, а икономиката на Италия бавно, но сигурно върви към подем, обикновените италианци не се чувстват щастливи. Затова организаторите са готови да посрещнат лавина от критика.

Както се казва, да им имаме проблемите на италианците.

Коментирай