Свободно време

Спасителят от „Коста Конкордия“ Петър Петров е мъж на 2012 година

Момче на 2012 е Марио Тихомиров

22.01.2013г. / 14 20ч.
Аз жената
Съпругата на Петър Петров и синът му приемат наградата от негово име. Снимка: Булфото

Съпругата на Петър Петров и синът му приемат наградата от негово име. Снимка: Булфото

Петър Петров еМъж на годината 2012“. Спасителят-механик от кораба „Коста Конкордия“ спечели реномираната класация, която Дарик радио организира за пета поредна година. Снощи, 21 януари 2013, на церемония в София изпълнителният директор на първото частно национално радио Радосвет Радев връчи уникалната сабя за победителя на неговата съпруга Илияна и сина му Емил, защото самият Петър Петров в момента е в египетски води като главен механик на кораба „Коста Вояджър“, съобщава Dnes.bg.

За „Мъж на годината 2012" бяха номинирани още професионалният боксьор Кубрат Пулев и капитанът на националния ни отбор по футбол и Астън Вила Стилиян Петров.

Механикът-спасител от „Коста Конкордия“ спечели допитването с 43,33 процента от общия вот. Заелият второ място борещ се с акутна форма на левкемия Стилиян Петров пък събра 38,75% от гласовете, а Кубрат Пулев остана със 17,92%.

Петър Петров стана вторият спасител-герой след Стефан Стойчев, който оглави класацията за 2011 г. И двамата получиха своето признание от българите за делото и саможертвата си да спасиш човешки живот.

Самият „Мъж на годината 2012“ не напусна палубата, а участва в спасяването на над 500 души при потъването на 11-етажния круизен кораб „Коста Конкордия“ край италианския остров „Джилио“ на 13 януари 2012 година. Петър Петров рискува живота си и прави общо шест курса с една от спасителните лодки, отвеждайки пътниците в безопасност на брега. Роденият в Попово „Мъж на годината 2012“ е сред последните трима моряци, които напускат кораба, а и сега продължава да работи към същата фирма, като зад гърба си има 17 години като корабен механик. Женен е, има седемгодишен син и дъщеря на година и два месеца. За героизма си по-рано Петров беше отличен с почетен медал като един от 37-те лауреати на наградата за европейски гражданин на 2012 година от Европейския парламент.

На церемонията, която съвпадна с 20-ия рожден ден на Дарик радио, за първи път беше връчена и специалната награда „Момче на годината“. С тази титла беше отличен Марио Тихомиров. 15-годишният възпитаник на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Надежда“ в Белоградчик трогна цяла България с това как спаси осемгодишния Мишо.

Коментирай