Свободно време

След екскурзия се разболяваме от черна завист

Нов вид завист се появи в социалните мрежи и след завръщане от екскурзия

07.02.2013г. / 11 50ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Защо са екскурзиите в чужбина? Да видим нов свят и култура, да се докоснем до непозната история и природа, да чуем чужда реч и да се запознаем с нови хора, да си направим купон, да има с какво да се хвалим на приятелите си. Колкото хора, толкова и мотиви! Най-странни са пътешествениците, които гледат, гледат, попиват и като се върнат у дома казват „Не трябваше да пътувам. Като видях колко добре живеят хората, ми стана още по-зле.“.

Свързани статии

Според анкета, проведена от Хумболтовия университет в Берлин, налице е ново психологическо заболяване – модерната завист. От нея са застрашени членовете на най-голямата социална мрежа, които разглеждайки снимките на приятелите си от екскурзиите им, ги завладява тиха завист и ненавист към собствения им живот. Раздават „харесвания“ наляво и надясно за партита, курсове и нови покупки, но всъщност чувствата им не са доброжелателни.

В групата на риска са и тези хора, които четат за успехите на другите, но не могат да се похвалят със свои постижения. Те се „разболяват“ от песимизъм и се смятат за неудачници.

Вместо общуването и пътуването да ни носят радост, те се оказват врата към завистта.

Коментирай