Свободно време

Работа от вкъщи – предимства и недостатъци

Повече приходи ли ни носи работата от дома?

04.03.2013г. / 13 28ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Мечтали ли сте си да не ви се налага да ставате в ранни зори, да намъквате дрехи като за излет, да вземате в торбичка – дрехи като за офис, чадъри, раници... да излизате в студа, тъмното, дъжда и да сте щастливи, ако времето ви се стори благоприятно и ви лъхне оптимизъм? Обикновено обаче пътят до работното място преминава в полусън и когато пристигнеш най-накрая вече си уморен от път, а трябва да работиш.

Преживявали ли сте следния кошмар: задрямваш в превозното средство и изведнъж се стряскаш, оглеждаш се и е тъмно, опитваш се да се сетиш кое време на деня е – отиваш ли на работа, връщаш ли се, къде се намираш? И изпадаш в шок, защото не можеш да си отговориш веднага на тези въпроси.

И след десетина години подобен живот, според мен си сертифициран робот. После ми говорете, че андроиди не съществуват.

Свързани статии

И започваш да си мечтаеш за работа от дома.

Да ставаш след като се наспиш. Да закусваш дълго, преглеждайки пресата, гледайки телевизия или каквото друго обичаш да правиш сутрин. Да разхождаш кучето или дори да храниш кокошките – много вече си мечтаят и за такъв екологичен начин на живот.

После сядаш да посвършиш малко работа, докато обядът се готви.

След обяд, ако ти се доспи дремваш и продължаваш да работиш. Вечер излизаш на културно мероприятие или да се видиш с приятели.

Предимствата са, че можеш да организираш времето си, както на теб ти е удобно, според твоя собствен биологичен часовник. Ще имаш повече време за спорт и културни мероприятия.

Звучи идилично, нали?

Но всъщност в България това е една голяма илюзия. Не при всички работещи от дома ситуацията е толкова розова. Може да се окаже, че за да свържеш двата края трябва да работиш през цялото време и накрая роднините ти се чудят как хем не ходиш на работа, хем не можеш да свършиш и нищо у дома.

Да не говорим, че тогава ти трупват всички домашни ангажименти: като да плащаш сметките, да се разправяш с майстори, да пазаруваш, да водиш децата на училище и всевъзможни курсове и ако и плюс това ти се налага и да работиш, започваш да си мечтаеш за т. 1 – работа от 9 до 17 ч. с обедна почивка и никой да не те закача за нищо странично.

Могат да се дадат много примери за удачна и приятна работа от дома, както и за пълен кошмар.

Недостатъците на работата от дома са, че може да се пристрастиш към социалните мрежи, към някои онлайн игри или пък да се изолираш от света: да не се виждаш с хора и да започнеш да се превръщаш в асоциален тип и да занемаряваш външния си вид. Оттам нататък може да се окаже, че приходите ти от така наречената надомна работа са по-малко от разходите, които ти се налага да правиш. И от прекрасна мечта да се превърне в неизказан кошмар.

В България да работиш от дома все още не е нещо престижно и забавно, освен ако не практикуваш някаква свободна професия, от която можеш да си докарваш прилични доходи. Но все още няма много фирми, които да предлагат на служителите си да работят от дома и да получават едно добро възнаграждение. Но има много хора, които докато търсят работа се опитват да работят и нещо на парче от дома или през деня ходят на една работа, вечер работят от къщи на друга.

Предполагам, че за в бъдеще позитивите от работата от дома ще са повече от негативите и все повече хора ще могат да работят по-спокойно, по-нормално и по-ползотворно.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анна ( преди 6 години )
Недостатъците според мен са не пристрастяването към соц. мрежи или друго, а това, че никой не зачита факта,че си на работа. Вие го казахте-тупват ви всички домашни ангажименти, очакват така, между другото, понеже сте вкъщи, да наготвите,изчистите, да сте в готовност всеки миг да се отзовете някъде на помощ, било роднина или приятел, защото знаят, че сте в къщи, да ви звънят на вратата близки роднини, защото това не го считат за работа, да разправят навсякъде, че сте безработни и още и още. Не е работа, казвам, ви.Мечтая най-после да си наема офис. Абсолютно непълноценно се работи от дома именно поради горните фактори. С две думи - несъзнателно не те уважават най-близките хора и несъзнателно ти пречат да работиш. Адски изнервящо е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Зависи ( преди 11 години )
Зависи какво правиш, но си е умряла работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар