Свободно време

Женски екип – гнездо със змии или купон по чехли?

Да намерим приятелка в лицето на колежката

11.03.2013г. / 15 15ч.
Вергиния Генова
Снимка: gettyimages.com

Снимка: gettyimages.com

Трудно ли е да се живее в изцяло женски колектив? Ако си мъж – може би да. Единственият проблем ще е, че ще се чувстваш кофти по 8 март, ако не обърнеш подобаващо внимание на всички колежки. Но пък това е само 1 ден и спокойно може да се разболееш – какво пък, на всеки се случва.

Затова пък през останалото време е купон. Жените, независимо на каква възраст са ще гледат да ти се харесат. Дори по-възрастните ще ти правят кексчета, ще ти носят кафе... мъж да си в женски колектив.

Но ако си жена… може да поспорим дали предимствата са повече от недостатъците.

Оглеждането

Жените къде добронамерено, къде не – винаги ще забележат, че чорапогащникът ти е скъсан и уж дискретно ще ти го съобщят. Мъжете и цял ден да те зяпат в краката, няма да го направят на проблем.

Бъдете сигурни, че колежките ви оглеждат много по-щателно от колегите. Ще забележат и това, че сте без грим и това, че сте недоспали и това, че имате нова чанта или рокля. Някои от тях загрижено или радушно ще го изкоментират. Други ще го запазят за клюкарската емисия. А трети с радост ще проучат всичко и после ще го разкажат в съседната стая.

Свързани статии

Споделянето

Жените обичат да си споделят. Или да го кажем – повечето жени или пък типичните жени обичат да разказват – какво са готвили, къде възнамеряват да ходят през ваканцията, колко често чисти мъжът им вкъщи, слушат ли децата... е тук темата е дълга… може да си откарате цял ден в слушане и споделяне какво и как правят децата.

Ако не обичате да споделяте и да слушате чуждите преживелици, определено ще ви е трудно с повече колежки.

Клюкаренето

Някои, които са добри в споделянето са още по-добри в разпространението на споделянето. Агенция „ЕЖК“ – една жена ми каза е класика в големите женски колективи. Ако искате да разпространите някоя новина просто отидете при въпросната агенция и просто споделете, че се чувствате еди-как си или пък сте чули еди-какво си – ще имате нов шеф, започва уволнение, Марчето е бременна… или каквото ви хрумне. След половин час, когато се завъртите покрай пуш кома вече някой услужлив ще ви довери под секрет абсолютно същата новина. Просто не разбирам разните – козметични фирми и прахове за пране, защо си дават парите за реклама по телевизията, като агенция „ЕКЖ“ ще свърши доста по-добра работа.


(Снимка: gettyimages.com)

Взаимопомощ

Може ли да разчитате на колежките да ви въведат в работата, да ви обяснят, да останат вместо вас до късно, да напишат документа вместо вас. Много от жените са наистина услужливи, състрадателни, мили, любезни… и много точни като хора.

Приятелство

Не знам дали мъжкото приятелство е най-трайно, но и дамското не е за подценяване. В днешно време сменяме работа след работа – три месеца тук, три години там и много от нас не могат да се установят и да създадат стабилни приятелства. А установят ли се спират да се развиват и отново търсят нови финансови и професионални висоти.

Но хора от по-възрастното поколение, които през по-голямата част от живота си са работили на едно място са създали и прекрасни приятелства. В това число и онези, които са работили в предимно женски колективи.

Така че в крайна сметка колкото и да пресмятаме позитивите и негативите на женските колективи истината е, че всичко зависи от това, на какви хора ще попаднете и как ще се представите като човек и вие. Ако сте позитивна, общителна, интелигентна и работеща за сплотяване на колектива, то вероятността да намерите приятели на работа е голяма.

Ако сте според вас перфектната колежка, но не може да се впишете в колектива, по-добре ще е да намерите такъв, в който ще се чувствате в свои води и като у дома си. Все пак на работа прекарваме много повече време, отколкото у дома. А в лицето на колежката можем да открием приятелка за цял живот.

Коментирай