Свободно време

Как да се сближите с колегите?

Не се свенете да правите комплименти от време на време

28.03.2013г. / 14 31ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В офиса често е като на минирано поле – трябва да внимавате с кого говорите, какво казвате и да бъдете деликатни във всеки един момент. Това е от значение, защото колегите ви могат да бъдат най-големите ви врагове и да настроят шефовете срещу вас. А това никой нормален човек не би поискал, нали?

В отношенията с колегите ви се изисква голяма доза дипломатичност и дори умения, присъщи на психолозите. Всеки човек има своите особености и прекарвайки с колегите по 8 часа на ден, трябва да се научите да разпознавате различните характери. Да спечелите всички колеги на ваша страна е невъзможно, но пък няма да е зле поне тези, които са на важни позиции и имат отношение към работата ви, да ви харесват поне мъничко. И това не е толкова трудно да постигне...

Слабото място „децата“

Няма как да сгрешите, ако използвате тактиката с претекст за разговор темата за децата. Възползвайте се от момента и ако имате служебен разговор с колега, който е родител, винаги можете небрежно да започнете с учтиво запитване „Как са децата?“ Няма вариант, в който родителят да отговори само едно „Добре“. Задължително ще ви сподели част от ежедневието, като например, че в момента детето му се готви за матура или пък ако е бебе, че му растат зъби и по цяла нощ не може да спи. И voila, вие вече сте се сближили с този колега, без той да е заподозрял лекия ви начин за манипулация на ситуацията.

Помогнете в нужда

Виждате, че ваш колега има затруднения в работата. Помогнете му доброволно, дори и да няма общо с вашите задължения. Това ще остави добър спомен не само в колегата, на когото помагате, но и на останалите. Те ще разберат, че сте добър човек и колега, който с удоволствие идва на помощ в труден момент.

Не се подигравайте

Избягвайте подигравките и майтапите, които могат да обидят някой колега. Дори и в момента повечето в офиса да са настроени срещу някой друг, не забравяйте, че колелото се върти и вие също може да сте на неговото място някой ден.

Правете служебни комплименти

Свързани статии

Ваш колега е спечелил супер проект или има страхотно постижение, не се свенете да го похвалите. Преглътнете гордостта и завистта си (ако има такава) и го потупайте по рамото. Не само ще стопите ледовете помежду си, но и си гарантирате, че този човек първи ще ви поздрави за ваш успех в бъдеще.

Внимавайте с лагерите

Във всяка работа хората неминуемо се разделят на лагери по симпатии или пък по интереси. Няма лошо, ако вие сте в съзаклятнически отношения с други трима колеги, стига да сте внимателни и да не изглеждате като интригантите на офиса. Стойте далеч от схеми, в които се говори или действа срещу други колеги, защото това е най-бързият начин да си навлечете гнева на останалите.

Коментирай