Свободно време

За родния куклен театър

18.01.2006г. / 12 34ч.
Аз жената
За родния куклен театър

Най-после на бял свят се появи поредното талантливо творение на един от нашите най-обичани режисьори Славчо Маленов – “Трудът М”! Това не е спектакъл, а книга, издадена от ИК “Валентин Траянов”. Ако искате да разберете защо книгата носи това закодирано “М”, както и много любопитни факти от професионалния път на автора, елате при нас на 23.01.2006 от 17.00 часа, във фоайето на ул. Гурко 14!

Книгата на Славчо Маленов е написана на достъпен, лек и приятен език, което я прави любопитно четиво, както за професионалисти, така и за изкушени и почитатели на куклено-театралното изкуство. “Трудът М” е не само забавен разказ от кухнята на режисьора, но и безкрайно полезен учебник за студенти, млади професионалисти, та дори и за обикновения читател, който иска да си направи домашен куклен театър.
Многостранният талант на Славчо Маленов е адекватно отразен в книгата – направен е сериозен обзор на теорията на драматургията за куклен театър; разказано е за съществуващите системи кукли; споделен е опита на режисьора, описвайки творческия процес с най-подробни детайли от раждането на идеята за спектакъл през работата с художник, композитор, в ателие и студио, с актьорите....та чак до премиерата.
Такова подробно описание на това, какво собствено е кукления театър и как се прави той, се появява за пръв път в България. Този творчески труд се реализира с помощта на НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, Асоциацията на артистите от кукления театър в България (АКТ) и Българския център на UNIMA (международния съюз на куклените дейци) и безкомпромисния усет към актуалното и стойностното на издателя Валентин Траянов.

Коментирай