Свободно време

Походът на императорите

31.01.2006г. / 16 04ч.
Аз жената
Походът на императорите

Още една много интересна премиера се задава за любителите на седмото изкуство. "Походът на императорите" е безспорно най-студеният филм, който е изпълнен с още толкова любов и топлина. Една магическа история за пингвините и "танца на живота". С номинация за "Оскар", "Походът на императорите" е най-атрактивния френски филм в последната година.

Всяка зима, дълбоко в жестоката ледена пустиня, в най-негостоприемната част на земята, започва едно наистина забележително пътешествие. Така е от хилядолетия.

Хиляди императорски пингвини напускат сигурността на океанските дълбини, изкачват се на леда и тръгват на своето пътешествие към едно от малкото места на земята, където няма никакъв живот. Водени единствено от инстинктите си и от Северното сияние, те напредват през снежни бури и виелици. Когато най – накрая достигнат земите за гнездене започва сложен ритуал на прелъстяване, в резултат на който те образуват моногамни двойки, имащи една-единствена цел – продължаване на вида. При най-жестоките и безмилостни климатични условия и на най-суровото място, което природата е създала на нашата планета...

Режисьорът Люк Жаке споделя: "Моята цел беше да “извадя” от дълбокия лед историята, която никога до този момент не беше виждана от човека. Една необикновена, но въпреки това истинска история. Една история, която се повтаря всяка зима така, както е била от хиляди години. Но никога преди това не е имало човек, който да е бил свидетел. До преди по-малко от век императорските пингвини никога не са срещали човек. През 1950 г., когато първите временни изпитателни бази са създадени в Антарктика, научните изследвания за първи път започват да заместват оскъдните легенди за тези невероятни същества. Императорските пингвини и човекът никога не са съжителствали достатъчно дълго, за да може тези легенди да се развият и оформят. И затова те винаги са били странни и мистични същества, кръстосващи безкрайните ледени простори на Антарктика. Имайки наум това, моето желание беше да покажа истинската история".

В България филмът ще тръгне по кината от 3-ти февруари, благодарение на "Pro Films", Френския институт и "National Geographic България".

Коментирай