Свободно време

С игри, подаръци и смях открихме „Забавното лятно четене“!

Посланието на Ники Кънчев към децата: „Любовта към книгата се създава още от самото раждане“

29.05.2013г. / 10 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Станислав Стоянов

Снимка: Станислав Стоянов

На 28 май 2013 г., със специално събитие в книжарница „Гринуич“ стартира кампанията „Забавното лятно четене“ 2013. Тази инициатива на детския портал Az-deteto.bg и Столична библиотека, която се провежда за трета поредна година, събра много от малките приятели на книгите в София. Гости на официалното откриване бяха ученици от няколко столични училища, заедно с техните преподаватели и родители.

Както всяко събитие и „Забавното лятно четене“ бе уважено от много официални гости и партньори – г-жа Спаска Тарандова, зам.-директор на Столична библиотека, г-жа Диана Вакарелска, директор програма на УНИЦЕФ България и разбира се, посланиците на кампанията тази година, журналистът и ТВ водещ Ники Кънчев, детските автори Роси Кота и Петя Кокудева. Посланици на четенето тази година са и певецът Орлин Павлов и актрисата Силвия Лулчева, които нямаха възможност да присъстват.

Стартът на кампанията бе даден от г-жа Спаска Тарандова. Тя се обърна към малките читатели с пожеланието никога да не спират да четат. Да съчетават ползите от технологичния прогрес и тези от четенето на книги.

Пожела им да станат успели хора, но не забрави да добави, че за да бъдат такива, трябва да са прочели много книги.

Госпожа Тарандова посъветва и учителите, родителите, както и библиотекарите, винаги да стимулират децата да четат.

Към пожеланията се присъединиха и писателките Роси Кота и Петя Кокудева, които разказвайки интересни истории за книги, успяха да отведат децата във вълшебния свят на приказките.

Борис Димитров, ученик от 4-ти клас в столично училище направи презентация как се работи с читателския дневник. Всяко дете от първи до седми клас може да се включи в кампанията, като попълни онлайн читателския дневник на портала Az-deteto.bg.

На децата са предоставени списъци с книги със задължителната литература от първи до седми клас, както и допълнително препоръчани книги. За да е сигурно, че са прочели книгата, когато я маркират в читателския дневник, те ще трябва да отговорят на въпрос от съдържанието на книгата.

Събитието премина с много настроение и подаръци от УНИЦЕФ и книжарница „Гринуич“, които бяха раздадени от журналиста и водещ Ники Кънчев, който задаваше забавни и тематични въпроси към децата. Той сподели, че всяко дете трябва да получи шанс за успешен старт в живота. Пожела на малките читатели да бъдат много любопитни и да обърнат внимание на четенето на книги, слушането на музика и гледането на филми. Завърши с думите: „любовта към книгата се създава още от самото раждане“.

Кампанията протича през летните месеци, като с годините, тя разширява своя обхват и броя на участниците в нея.

Нейната мисия е четенето не само да бъде популяризирано сред децата, но и да създаде у тях едно специално отношение към книгите. Тази година „Забавното лятно четене“ ще посети няколко града, като в Гоце Делчев и Смолян ще е на 30 май, в Копривщица и Сопот на 4 юни, в Кърджали и Хасково на 5 юни. Там, в местните библиотеки и читалища организаторите ще се срещнат с деца, учители, библиотекари, културни дейци, на които ще представят онлайн читателския дневник и ще ги запознаят с кампанията. За децата ще има подаръци, а за библиотеката – дарение с книги от партньорите на инициативата.

Кампанията продължава до средата на месец септември, а на първия учебен ден ще обявим и резултатите от нея за най-четящ град, най-четящо училище, най-четящо дете и най-четената книга за лятото. Повече информация за читателския дневник и график на кампанията по градове може да намерите на портала.

Партньори на инициативата са: ЧЕЗ България, Софарма
Комуникационен партньор: Civitas

Институционални партньори: Министерство на образованието, Асоциация „българска книга“, Глобални библиотеки, Българска библиотечно-информационна асоциация, УНИЦЕФ България, „Ентусиаст“, „Фют“, „Сиела“, „ПАН“, „Инфодар“, БГ книга
Медийни партньори: България он ер, Нова телевизия, БНР, БГ Радио, Радио Enjoy, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, Аз чета, Дневникът на мама, Програмата, Bgmaps.com, Национална мрежа за децата, detskiknigi.com, Sofia Design Week Kids, Книжарница „Гринуич“, Kafene.bg.

Коментирай
Здраве и красота