Свободно време

Как да направим работата си в офиса по-ефективна

Техниката Pomodoro ще ви помогне да изпълнявате навреме задачите си

05.06.2013г. / 14 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всекидневните задължение пред които сме изправени в професионален план, налагат да бъдем винаги креативни, бързи и ефективни в изпълнението им.

Често по средата на работната седмица умората започва да взима превес и не е изключено да се влоши качеството на работата ни . Затова трябва да се придържаме към определени стъпки, ако искаме винаги да бъдем продуктивни в работния процес.

Сутрин, когато пристигнете в офиса, проверете служебната поща. Отговорете на имейлите, които не търпят отлагане, след което прегледайте задачите за деня. Всичко това нека е придружено с чаша хубаво кафе.

Когато сте се заели с някоя задача, фокусирайте се върху нея, а не разсейвайте вниманието си, опитвайки се да свършите няколко неща едновременно. Дори и най-енергичните и концентрирани хора често допускат грешки, когато се опитват да свършат няколко неща едновременно. Наполеон може да е диктувал няколко писма едновременно, но пък писарите му са ги писали все пак.

Записвайте това, което трябва да свършите. Изберете тефтер или малки листчета в различни цветове, които да залепвате на видно място. Така ще се подсещате и няма да забравяте за нито един ангажимент. Разбира се, модерните технологии и електронни устройства предоставят високотехнологични аналози на обикновената хартия, но на хартията не й пада батерията и не прихваща зловреден код.

Друг интересен метод за напомняне и управление на задачите е техниката Mind mapping. Тази техника е в помощ на всички, които имат цели, идеи, планове.

Тя позволява да променяте, добавяте идеи. Може да я съставите на ръка, като използвате цветни маркери или да свалите на компютъра си специално приложение. В него всички ваши идеи ще бъдат запазени на едно място.

Използвайте техниката Pomodoro

За нея ви е необходим часовник, който домакините използват, когато готвят. Не е задължително той да бъде с формата на домат. :-) Когато стартирате дадена задача в офиса, дайте си някакво време за изпълнението й.

Настройте часовника и започнете работа. Ако той звънне преди да сте приключили, значи просто е необходимо да ускорите малко темпото. Тази техника е подходяща за всички, които искат да бъдат бързи и ефективни.

Не на последно място релаксирайте. Ако в офиса разполагате с някои социални игри, винаги когато можете, отделете време с колегите, за да се разтоварите от натрупаната умора и напрежение.

Коментирай