Свободно време

С три световни купи се завърнаха най-добрите ни танцьори от Италия

Победоносно завръщане на българския отбор от Европейското първенство по джаз и модерен танц и Световната купа по танцово шоу и класически танц в Биела, Италия

07.06.2013г. / 16 20ч.
Аз жената
С три световни купи се завърнаха най-добрите ни танцьори от Италия

На специална пресконференция в пресклуб „Родина“ бе представен големият успех на нашите танцьори на шампионата в Биела, Италия. От 24 до 26 май 2013 при изключителна конкуренция между 1000 танцьори от 16 страни се проведе Европейското първенство по джаз и модерен танц и Световната купа по танцово шоу и класически танц.

Част от най-добрите танцьори от Българска спортна танцова федерация, завоювали квоти за участие от националните ни първенства заминаха с надежда за добро класиране и медали, но това което се случи надмина всички очаквания. Отборът, който представи България тази година е от танцовите клубове „Суперформа“, „Тангра“, „Грация“, „Дилейн“ и „Бисер“. Всички наши талантливи участници се завърнаха с отличия от четирите стила на международното състезание.

„Това, което направиха танцьорите на Българска спортна танцова федерация е изключителен успех за България. Тези деца са бъдещите олимпийци. Силно се надяваме европейските и световни отличия, които завоювахме в Италия да стигнат до Министерството на младежта и спорта и да получим тяхната подкрепа.“ – сподели г-жа Юлия Попова, председател на БСТФ.

Свързани статии

„Много сме щастливи и доволни, че успяхме да спечелим при тази голяма конкуренция и искаме да бъдем първи отново.“ – споделиха танцьорите от КАГ „Суперформа“ и ТК „Грация“.

На въпросите на присъстващите журналисти, от къде БСТФ и членуващите в нея клубове получават подкрепа, г-жа Юлия Попова отговори, че федерацията не получава финансова подкрепа от никъде и участието на танцьорите в световни и европейски първенства се осъществява единствено с желанието и подкрепата на родителите на танцьорите. Разбира се не бива да се забравят и общините, благодарение на които се провеждат националните турнири на БСТФ.

Европейското първенство по джаз и модерен танц и Световната купа по танцово шоу и класически танц се организира от Международната танцова организация – IDO и Регионалния комитет на ФИГ, водени от Емануеле Гросо. Това първенство е най-важното конкурентно събитие на стария континент и от година на година води до увеличаване броя на участващите страни и конкуренцията и повишаване на обществения интерес към него. Броят на получените заявки за участие тази година е 940 в различните стилове танци. Той е по-висок от резултата, постигнат миналата година на Европейското първенство, което се проведе в Полша и равен на този на последния световен шампионат във Франкфурт на Майн.

Около 6000 души, спортисти, треньори, както и публика от цяла Италия и Европа посетиха шампионата. Той беше отразен от големите национални телевизии и местните медии.

В конкуренцията на над 900 танцьори от цяла Европа, между които утвърдени шампиони от Германия, Полша, Словения и др. нашите млади таланти успяха да се откроят и да завоюват шампионските титли в джаз танц, модерн и Световни купи по балет, както и множество втори и трети места.

Имената на шампионите са Цвети Павурджиева, Йоана Сталянова, Радина Славова, Анна-Кристина Такова, Мария Икономова, Виктория Иванова, Елица Велкова, Йоанна Лазарова и Елеонора Грозданова от клуб „Суперформа“, водени от своя хореограф и председател на БСТФ г-жа Юлия Попова.

Призови места завоюваха Петра Недялкова, Кристина Динева, Павел Нохчев и др. от клуб „Тангра“ и техния художествен ръководител г-жа Дорина Инджова, както и Теодора Митова от клуб „Дилейн“ с хореограф Диана Джарова, Борислава Тодорова от клуб „Бисер“ и танцьорите от клуб „Грация“ с ръководител Алла Ангелова.

Общо медали: 5 златни, 6 сребърни, 7 бронзови. Джаз: 1 златен, 3 сребърни, 2 бронзови. Модерни: 1 златен, 1 бронзов. Танцово шоу: 2 бронзови. Балет: 3 златни, 3 сребърни, 2 бронзови.

Коментирай
Свободно време