Свободно време

150 майстори на хорото подкрепят кулинарен фестивал в Борисовата градина

Третият танцово-кулинарен събор „Хороводци-хоротропци на гости на „Пъстра трапеза“ отново е с благотворителна цел

11.06.2013г. / 17 51ч.
Аз жената
150 майстори на хорото подкрепят кулинарен фестивал в Борисовата градина

За трета поредна година Лятната сцена в Борисовата градина в София ще се превърне в шарена сцена на българските национални традиции в областта на фолклора и кулинарията. На 15 юни, под ритмите на тъпана, гайдата и гъдулката, и с аромата на вкусните бабини гозби, най-пъргавите танцьори канят всички жители и гости на столицата на танцово-кулинарния събор „Хороводци-хоротропци“ на гости на „Пъстра трапеза“. Празникът започва в 10:00 часа, а организаторите очакват всички, които обичат песните и танците и имат желание да се включат във фолклорната и кулинарна надпревара.

Свързани статии

150 участника от девет танцови клуба ще се надиграват с български народни хора, а също ще подредят кулинарна изложба от погачи, баници и месеници. Групите ще танцуват за специалните призове „Най-усмихната“, „Емоционална“, „Млада“, „Артистична“, „Стилна“, „Издръжлива“, „Автентична“, „Съвременна“, „Игрива“, „Духовита“ и „Магична“ група, които ще бъдат определени от танцовото жури. Жури от майстори в кухнята пък ще награди и участниците в кулинарната изложба.

Както всяка година, и сега събитието има и благотворителна кауза, и тя е събирането на средства за изграждането на обществена площадка в град София, която да е модел на българския празничен фолклорен календар. През 2012 г. благодарение на участието на хората във фестивала, бе издадена първата книжка от сборник с непубликувани автентични текстове на народни песни от родопското село Мугла. Освен това със събраните средства бяха закупени дъбчета, и засадени на мястото на незаконно отсечени дървета в Борисовата градина.

Празникът е част от програмата на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“, който ще отбележи пет години от създаването си на 8 септември в столицата.

Програма на събора Хороводци- Хоротропци на гости на Пъстра трапеза 2013 г.
Откриване на събора в 10.00ч.
Кулинарна изложба
Изпълнения на танцовите групи
Урок по танци на открито
Кулинарно- забавни игри
Пленер за детска рисунка „Рецептите на баба“
Награждаване на участниците
Предвижда се мероприятието да приключи в 14.00ч.

Празникът се организира от Сдружение „Български огън“, Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 и фирма „Ивитал консулт“, с любезната подкрепа на Столична община и Дирекция „Култура“ в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.

Коментирай
Свободно време