Свободно време

Какво е Съвременен танц?

19.02.2006г. / 15 56ч.
Аз жената
Какво е Съвременен танц?

Съвременният танц е свободна форма на изразяване със средствата на тялото. Теченията му са толкова, колкото са и неговите творци и експериментатори. Каноните на класическия танц отпадат с развитието на това изкуство и отстъпват място на индивидуалното движение и физическата метафора. Фиксираната и разчетена по бройки хореография се заменя от танцовата импровизация и техниките, възпитаващи рефлексите на тялото /например Контактната импровизация/.

Съвременният танц се развива в тясна връзка с театъра и визуалните изкуства.
През 21 век съвременният танц е повече Физически театър или концептуално визуално изложение, но танцовите техники белязали този стил, са все още в развитието си / Релийз, Контактна импровизация, Нисък полет и др./, както и индивидуалните търсения на световно известни хореографи като: Дейвид Замбрано, Изток Ковач, Вим Вандекийбус,
Вера Мантеро и др.

Този жанр е развит изключително много през последното десетилетие в страни като Англия, Холандия, Австрия, Франция и Швейцария. Негова публика са главно млади, добре образовани хора и с добри професии. През последните години в страните от Източна Европа като Унгария, Словения и Хърватска, Румъния и др., част от които ориентирани към културен и масов туризъм, той се развива изключително добре и привлича вниманието на европейските професионалисти и публики.

Коментирай