Свободно време

Красотата на кораловите рифове

Добра причина да започнете да се гмуркате

05.07.2013г. / 14 14ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Обичате ли да се гмуркате? Освен чудесен начин да изгорите няколко калории по време на почивката, гмуркането ви запознава с красотата на флората и фауната, намиращи се под водата. Ако пък имате късмета да сте на море там, където има коралови рифове, няма как да не ви завиди човек.

Кораловите рифове представляват структури, които се състоят от калциев карбонат, отделян от коралите. Те са колонии от дребни животни. По-голямата част от кораловите рифове са изградени от каменни корали, състоящи се от полипи, които се събират в групи. Полипите са като малки морски анемонии.

Анемониите приличат на цветя, имат централен орган и много пипала, които размахват във водата. Почти винаги те се забелязват на групи, но понякога могат да бъдат намерени и самостоятелно. Кораловите полипи секретират твърди екзоскелети, които предоставят здравина и защита на телата им.

Рифовете се развиват най-добре в плитките места, където е топло, слънчево и водата се движи от вълнението. Често ги наричат горите на морето и океана. Те създават едни от най-разнообразните екосистеми на Земята. Заемат по-малко от 0,1 на сто от повърхността на световния океан.

Голяма част от кораловите рифове са създадени след последния ледников период. Това означава, че те са на около 10 000 години.

Ако досега не сте имали възможност да направите подводна разходка край такова чудо на природата, разгледайте галерията ни, която ще ви покаже красотата на кораловите рифове и техните обитатели.

Коментирай