Свободно време

Екзотично пътуване до пустинята Атакама

Там е най-чистият въздух с най-красивото нощно небе

28.08.2013г. / 11 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Пустинята Атакама в Чили е забележително място. Земята е неравна като  с малки кратерчета, също като на Луната. Не случайно НАСА провеждат част от тестовете си именно в тази пустиня. Има няколко вулкана и няколко малки селца в периферията на пустинята, която е напълно безплодна.

Животът там е труден и всички консумативи, които са нужни за нормалния начин на живот като вода, храна, строителни материали, трябва да бъдат транспортирани.  През 1971  година завалява дъжд, за голяма радост на жителите, населяващи тези земи.

Посрещат го така, защото последният валял дъжд, бил 400 години по-рано, през 1570. Невероятно! Жителите на селцата шеговито споделят, че когато има дъжд значи, че ще има целодневно "взимане на душ". Атакама е едно от най-сухите места на земята.

Само преди часове станахме свидетели как у нас термометърът показва над 25 градуса, а в Атакама заваля пухкав сняг.  Небето над пустинята почти никога не е облачно, което го прави едно от най-добрите места за звездоброене. В Атакама ссъщо се намира и най-голямата космическа обсерватория на света.

Журналисти, посетили това място споделят, че това е най-чистият въздух с най-красивото нощно небе и сякаш няма нищо между вас и Марс. Ако сте решили да направите едно приключенско пътешествие, трябва да носите със себе си и връхни дрехи, защото температурите вечер спадат рязко. Атакама е място, което ще ви зареди с приключенски дух и ще ви доближи до звездите.

Коментирай