Свободно време

Защо някои животни са с различен цвят на очите?

Това състояние се нарича хетерохромия

17.09.2013г. / 11 01ч.
Михаела Лазарова
Котка с различен цвят на очите Снимка: Reuters

Котка с различен цвят на очите Снимка: Reuters

Природата създава необикновени неща. Едни от тях са животните с различен цвят на очите. За някои те изглеждат зловещо и демонично, а за други са най-красивите. Определено тези създания с различен цвят на очите са интересни и необикновени.

В анатомията това състояние се нарича хетерохромия и се отнася до разликата в оцветяването, обикновено на ириса, но не е изключено да има разлика в оцветяването на козината и кожата.

Тази разлика се дължи на меланина. Меланинът е черен или кафяв пигмент, намиращ се в козината, кожата и очите на животните. Според учените кафявите очи са богати на меланин, докато сините и зелени са с липса на такъв. Хетерохромията може да бъде наследствена или да бъде причинена от нараняване или болест.

Например, всички котета се раждат със сини очи, но постепенно променят цвета си на кафяви, жълти, зелени, черни, а някои остават със сини. Най-често разноцветните очи се наблюдават при белите котки. По-рядко се среща котка, която не е бяла да е с различен цвят на очите.

Също така се смята, че около 30% от белите пухкави създания са глухи. В японската и турската култура тези котки са високо ценени. Хетерохромия се наблюдава не само при котките, но и при кучетата, както и при някои птици (като бухалите).

По-рядко, но не е изключено това състояние да се наблюдава и при хората. Известни имена с хетерохромия са Дейвид Бауи, Мила Кунис, дори казват, че Александър Велики е бил с различен цвят на очите.

Снимки: Reuters, Sxc.hu

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Anastasiq ( преди 10 години )