Свободно време

Енио Мориконе за концерта си в България и за музиката – интервю

Интервю с легендарния композитор по повод концерта му в София на 10 декември

23.09.2013г. / 18 00ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Енио Мориконе е сред авторите на музика, чиито произведения озвучават някои от най-популярните филми, образци в седмото изкуство.

Неговата музика е звучала в повече от 500 филми и телевизионни сериали, като най-незабравимите му шедьоври са ни разплаквали в „Добрият, лошият и злият“, „За шепа долари“, „Имало едно време на запад“, „Октопод“, „Малена“ и други. Носител е на десетки награди, сред които и „Оскар“ (2007г.) за цялостно творчество.

В София на живо предстои да станем свидетели на едно незабравимо изживяване, а именно концерт на Енио Мориконе на 10 декември 2013г. в зала „Арена Армеец“.

Ето какво разказа големият композитор пред редактора на Dnes.bg Петя Славова:

Вие сте един от най-великите композитори. Мислите ли, че това е тежко бреме?

Винаги е бреме, но не тежко, а важно. Желанието ми за работа ми налага цялата тази отговорност. Аз много обичам тази работа. Мисля, че много дълбоко съм опознал музиката и упражнявам тази професия с голяма чест и с висок морал. Това е моята сила, ако мога така да се изразя.

Работили сте с едни от най-известните режисьори. Трудно ли е да се работи с тях?

Вижте, аз осъзнах, че през цялата ми кариера, когато се сприятелявах с режисьора, се работеше по-добре. Така си казваме всичко, без да си правим комплименти и без страх, че критикуваме. Връзката ми с Джузепе Торнаторе е толкова силна и важна и не е само приятелска, но с креативна сила.

Разкажете ни повече за процеса на композиране. Кое е по-важно – сценарият или отделните личности?

И двете. Но в случая не говорим за личности, а за персонажи. Важен е сценарият, както и начинът, по който режисьорът монтира, динамиката на филма, всичко това трябва да се вземе под внимание от този, който пише музиката.

Филмовата музика променила ли се е откакто Вие сте започнал да композирате?

Не само музиката се е променила, но аз самият се промених. На пример, в новия филм на Торнаторе „Най-добрата оферта“, музиката е абсолютно нова, различна от тази, която досега съм писал.

Къде предпочитате да живеете в Холивуд или в Италия?

В Рим.

Кое от Вашите произведения Ви е най-любимо?

Това е нещо, което не мога да кажа, защото ги предпочитам всичките.

Кое е по-трудно – да пресъздадете омраза или любов?

Любовно напрежение.

Какво знаете за България?

Аз познавам най-големия от българските композитори, Чучков, един прекрасен човек и много добър пианист. Знам, че по принцип българските музиканти са много добри, защото тези, с които работих в София за записа, който направихме преди време, бяха отлични, наистина много добри.

Какво можем да очакваме от концерта Ви в София?

Понеже 10 декември е все още доста далеч, трябва да свикам съвещание, за да уточним програмата. Но със сигурност ще има музика от филмите на Серджо Леоне.

Снимка: Reuters

Автор: Петя Славова, Dnes.bg

Коментирай