Свободно време

Какво не трябва да казвате по време на интервю за работа

„Напуснах старата си работа, защото шефът ми беше ужасен човек.“

02.10.2013г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато търсите нова работа, всяко обаждане за интервю е възможност за вас. Възможност, която не бива да пропускате. За тези, които имат опит в явяването на интервюта знаят, че има неща, които е добре да премълчат, когато си търсят нова работа и въпреки това често от притеснение и прекалена емоция думите се изплъзват от устата ви.

Вижте какво не е добре да казвате, когато се явявате на интервю за работа.

„Напуснах старата си работа, защото шефът ми беше ужасен човек.“

Преди да кажете подобно нещо, трябва да се замислите дали интервюиращият ви, независимо дали е служител от човешки ресурси или бъдещият ви пряк началник, евентуално не се познава с бившия ви шеф.

Освен това все повече фирми се допитват до бившите работодатели за мнение относно техни служители. Тъй като почти винаги питат защо сте напуснали работа, може да отговорите, че разбиранията за стил на работа са се разминавали между вас и шефът ви и въпреки проявената от вас гъвкавост бихте искали да откриете нови хоризонти за възможностите си.

„Искам да бъда открит/открита с вас относно моите слаби страни, не съм достатъчно компетентен/компетентна в...“

Всеки има по-слаби и по-силни страни. Винаги изтъквайте това, с което можете да бъдете полезни на новите работодатели. От вас се очаква да се покажете като мотивирани хора, на които единствената им слабост е, че работят много.

Ако все пак ви попитат за по-слабите ви страни, отговорете, че имате такива, които се нуждаят от още малко развиване, което не се съмнявате, че ще може да осъществите скоро след като бъдете наети.

Избягвайте комплиментите за външния вид на интервюиращия ви.

Това може да бъде прието като ненужна фамилиарност и интервюто да приключи бързо за вас.

Свързани статии

„С какво точно се занимава компанията ви?“

Винаги, когато се явявате на интервю за работа, трябва да сте подготвени по въпроса за това каква е дейността на компанията, в която кандидатствате за позиция. Много е вероятно да ви попитат дали сте наясно с дейността й.

„Кандидатствах за обявената от вас позиция, защото ми трябва работа“

Дори и да е така, може да отбележите, че имате интерес към модата, ревютата, ако кандидатствате за моден редактор, например. „Просто работа“ не е печеливша комбинация и това може да се окаже поредното безуспешно интервю.

И не на последно място с голяма вероятност ще ви попитат каква сума очаквате да получите като месечна заплата. Отговор като „Не знам“, „Не съм се замислял“ не са подходящи.

Когато ви задават този въпрос, най-често се опитват да разберат как вие оценявате това, което ще дадете на компанията, как оценявате собствените си възможности. Добре е предварително да проучите как върви заплащането на труда в съответния бранш, за да ви е по-лесно да посочите размер на заплатата.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Последният въпрос е изключително ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар