Свободно време

Най-доброто от съвременната корейска сцена в Sofia Dance Week

Три спектакъла от Южна Корея в една вечер на девети октомври и лекция за корейския съвременен танц на 11 октомври

08.10.2013г. / 14 35ч.
Мария Дуковска
Най-доброто от съвременната корейска сцена в Sofia Dance Week

След първите два изключително успешни спектакъла от международната програма на Sofia Dance Week 2013 – испанският Al Menos Dos Caras на Compania Sharon Fridman и британският Out Of His Skin 2Faced Dance Company, утре, на 9 октомври 2013, в една вечер ще видим три кратки спектакъла на артисти от сцената на съвременния танц в Южна Корея. Заедно с артистите, които са вече в България, пристигна и Wanson Yook – една от гурутата на съвременния танц в Южна Корея. Тя ще има отворена лекция в Нов български университет на 11 октомври.

Корейска гала – така е озаглавен модулът, който ще представи най-доброто от съвременната танцова сцена на Корея. Той ще се проведе на 9 октомври от 19.00 часа в Държавен музикален и балетен център и включва три спектакъла на млади корейски артисти – Here I am, Accompany и Transformed Senses.

Here I am с хореограф Ryu, Seok Hun (20 мин) изследва с иновативен хореографски език копнежа по естественото човешко съществуване, жаждата и радостта от живота. Accompany е лирично представление, изградено на основата на взаимодействието между танц, светлина и музикална среда, а последното изпълнение, Transformed Senses, е интересен дует, чиято структура не носи усещането за режисура, а по-скоро оставя впечатлението за инцидентно възникнал контакт между изпълнителите. Хореографите се заиграват с идеята за естественото движение, което, въпреки че е поставено, запазва енергията на автентичното си пораждане, в което оставаме с впечатлението, че движенията възникват инцидентно.

Вторият спектакъл е Accompany с хореограф Geon, Hyuk Jin (20 мин) – лирично представление, изградено на основата на взаимодействието между танц, светлина и музикална среда. Изключително техничните корейски изпълнители успяват да изградят интимен и чувствен свят, посредством нежната хармония между отделните изразни средства, които взаимно си акомпанират.

Втори е Transformed Senses (15 мин.) с хореографи Lee, Yun Kyung & Ryu, Seok Hun. Стабилната структура на представлението не носи усещането за режисиран дует, по-скоро оставя впечатлението за инцидентно възникнал контакт между изпълнителите. Хореографите се заиграват с идеята за естественото движение, което, въпреки че е поставено, запазва енергията на автентичното си пораждане.

Свързани статии

Заедно с артистите в София ще е Wansoon Yook, Ph.D, Корея. Тя ще изнесе лекция на тема Хореографското образование и артистични практики в Корея в Нов Български Университет на 11 октомври от 11.00 до 12.30 в Заседателна зала на Библиотеката на НБУ – II корпус. Wansoon Yook е хореограф, автор и преподавател, почетен председател на борда на Korea Contemporary Dance Company и артистичен директор на Modern Dance Promotion of Korea. Тя завършва танц в най-престижния университет за жени Ewha Womans University, Корея. Продължава танцовото си образование в Америка в Университета в Илинойс, училището за съвременен танц на Марта Греъм и лятното училище към Университета в Кънектикът с Марта Греъм и Хосе Лимон.

Wansoon Yook за първи път въвежда в Корея техниките на американския модерен танц. Тя смесва западното влияние с особеностите на корейската култура и емоционалност, което ражда уникалния корейски модерен танц. Преподавателската ѝ работа в Ewha Womans University повече от 30 години маркира пътя на модерния и съвременния танц в Корея и съдейства за появата на цели поколения танцьори и хореографи.
За приноса си към корейския танц и образование Wansoon Yook е носител на множество национални награди. Хореографирала е повече от 180 сценични творби. Автор е на девет книги за танц и преводач на още толкова.

Корейска Гала:
http://edno.bg/sofia-dance-week-2013/uchastnitsi/1094
Видео:

Международната програма на Sofia Dance Week 2013 представя общо 6 спектакъла на едни от водещите танцови компании от Испания, Великобритания, Южна Корея, Швеция, Белгия и Ню Йорк, САЩ.

Организатори на Sofia Dance Week са „Едно“ и Фондация Америка за България. 

Sofia Dance Week благодари на: Столична община, Министерство на културата, Посолство на Испания в България, Британски съвет, Посолство на Америка в България, Посолство на Белгия в България, Чешки център, Институт Сервантес, Гьоте институт, НДК, Младежки театър, Държавен музикален и балетен център, Културен център СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Летище София.

Билети:

Цените на билетите за един спектакъл са по 10 и 15 лв, с изключение на Peridance Contemporary Dance Company и Фондация „Танцово изкуство-Илиев“ – по 10, 15 и 20 лв. Цените за представленията от „Българския шоукейс“ са по 5 лв. Sofia Dance Week 2013 предлага специален фестивален билет на цена от 50 лв, с който ще са достъпни всички спектакли от фестивала, с изключение на детския спектакъл Animal Carnival.

Билети могат да се закупят в партньорската мрежа на Eventim и от eventim.bg - http://www.eventim.bg/bg/bileti/sofia-dance-week-2013-sofia-sofi-43/events.html.

Шестото издание на международния фестивал за съвременен танц се провежда между 5 и 19 октомври. Програмата включва спектакли от Европа, Азия и Америка, които демонстрират различията и многообразието на идеите за танц в иначе глобализирания свят.

Фестивалът е структуриран в отделни модули: международна програма, български шоукейс, филми за танц, детски спектакли и ателиета, уъркшопи за студенти и професионалисти, лекции и дискусии. Те обхващат всички аспекти на средата – от въвеждането на най-младата публика, през обучението, правенето, възприемането и говоренето за този вид изкуство.

Съвременният танц не признава граници между жанрове, техники, изкуства и естетики. Преобръща правила и роли, прави невъзможното възможно, в което е и неговият смел и атрактивен жест. Вярваме, че съвременният танц е мощно средство за себепознание и критическа рефлексия към света.

Български шоукейс
11 – 13 октомври

За първа година фестивалът организира шоукейс на българския съвременен танц. Витрината на най-актуалното от българската танцова сцена ще представи на публиката местната практика в едно от най-динамично развиващите се изкуства в световен мащаб. Шоукейсът има за цел да съдейства за срещата на българските представления и артисти с чужди публики и контексти.

Коментирай