Свободно време

"Да убиеш Кенеди“ – истината

Документална драма по случай 50-тата годишнина от убийството на Кенеди

03.11.2013г. / 08 58ч.
Михаела Лазарова
Снимка: National Geographic Channel

Снимка: National Geographic Channel

На 17 ноември 2013 от 20:55 часа зрителите на National Geographic Channels ще имат възможността да гледат двучасовата оригинална документална драма „Да убиеш Кенеди“.

Филмът е заснет по едноименния бестселър на Бил О’Райли и Мартин Дъгард и продуциран от Scot Free Productions. Режисьор на филма е Нелсън Маккормик („Западното крило“, „Спешно отделение“ и др.), по телевизионната адаптация на наградената авторка на пиеси и филмови сценарии Кели Мастерсън.

Историята проследява развитието на събитията, които ескалират в един от най-шокиращите атентати за Америка – убийството на президента Джон Кенеди от Лий Харви Осуалд. Историческите подробности за случилото се в деня на убийството на Кенеди и последвалите дни са добре познати на милиони. Филмът „Да убиеш Кенеди“ запознава зрителите със събитията в дълбочина, разкривайки как в онзи съдбоносен ноемврийски ден на 1963 г. обстоятелствата довеждат двамата мъже в Далас.

Драмата представя Джон Кенеди и Лий Харви Осуалд като пълни противоположности, очертавайки пътищата им към прословутата среща. Докато аристократът Кенеди се издига на върха на властта, Осуалд търси мястото си в света и иска да добие известност като бивш морски пехотинец от САЩ, приел руско гражданство. Илюзиите му за величие скоро са попарени от суровата и студена реалност в Минск и се връща в Съединените щати с новата си съпруга от Русия, Марина.

Те се установяват в Тексас и създават семейство. Лий открива комунистическата кауза много по-близо до дома си, в геополитически напрегнатото положение в Куба в зората на 60-те години. Лий Харви Осуалд остава една от най-прословутите личности в американската история, но малцина знаят подробности за него. „Да убиеш Кенеди“ представя Осуалд като нещо повече от обикновен злодей. Той е бил угрижен мъж, който е искал единствено да бъде забелязан.

Това желание се сбъдва за по-малко от 48 часа, преди да посрещне собствения си зрелищен и преждевременен край.

В главните роли българските зрители ще видят: Роб Лоу като президента Джон Ф. Кенеди и Уил Ротхар в ролята на Лий Харви Осуалд. Участват още Мишел Трактенбърг в ролята на Марина Осуалд и Джинифър Гудуин в ролята на Жаклин Кенеди.

„Никой не е разказвал историята на Осуалд преди, – казва Ротхар. – Мисля, че персонажът на Лий ще изненада много хора, а някои дори ще му симпатизират.“ „Мнозина дори не знаят, че Лий е имал съпруга – казва Трактенбърг, която говори почти изцяло на руски във филма. – Филмът запознава зрителите с Марина и техният брак разкрива, че Лий не е просто чудовище.“

Ето малко повече информация и за актьорския екип

Роб Лоу се е утвърдил като един от най-търсените актьори в Холивуд. Той дебютира в игралното кино с „Аудсайдерите“ на Франсис Форд Копола. Участва в други популярни драми като „Огънят на Свети Елмо“, „За снощи...“,„Поглед от върха“ и други. Той е номиниран три пъти за наградата на Гилдията на филмовите актьори и я печели два пъти. Участието на Лоу в драмата на NBC „Западното крило“ му носи две номинации за „Златен глобус“ за водещ актьор в драматичен сериал. Следващият ангажимент на Лоу е за филма „Зад свещника“ на HBO, в който участват Майкъл Дъглас и Мат Деймън, а режисьор е Стивън Содърбърг.

За ролята си на президента Кенеди споделя: „Джон Кенеди е бил много повече, отколкото хората осъзнават. Целта ми беше да играя едновременно съпруг, баща, брат и мъж на висок пост, който е влюбен, забавен, умен, очарователен, с трески за дялане и вдъхновен.“ Гудуин добавя: „Интимността и откровението на този филм, както и увлекателният сюжет наистина ме вдъхновиха.“

Джинифър Гудуин разкрива изключителния си талант в номинирания за „Оскар“ биографичен филм „Да преминеш границата“. Участва в признатия от критиците сериал на HBO “Голяма любов“. Последната роля на Гудуин е като Снежанка в хитовата драма на ABC “Имало едно време“. Гудуин дължи своя пробив на първия си игрален филм „Усмивката на Мона Лиза“ на Майк Нюуел, в който партнира на Джулия Робъртс и Кирстен Дънст. Участва още в „Спечели среща с Тад Хамилтън“, „Нещо назаем“, „Рамона и Бийзъс“ и други.

Актьорската кариера на Мишел Трактенбърг продължава повече от 25 години. Най-ранните й филми включват „Всички мои деца“ и „Приключенията на Пит и Пит“. Тя играе главната роля в „Шпионката Хариет“ на Paramount, “Ледена принцеса“ на Disney и Пени в „Инспектор Гаджет“ на Disney. Участва и в „Бъфи, убийцата на вампири“.

По време на снимките тя е номинирана за награда „Еми“ за дневна телевизионна продукция за работата си като водещ на шоуто на Discovery Network „Истина или страх“ . Участва във филмите „Европейско пътешествие“, „Отново на 17“. Мишел Трактенбърг работи по няколко проекта за сценарии и продукции.

Не пропускайте филма „Да убиеш Кенеди“ по National Geographic Channel на 17 ноември от 20:55 часа, който ще бъде гледан в 171 държави на 45 езика.

Снимки: National Geographic Channel

Коментирай