Свободно време

Йоли: Тайната на добре приготвената храна е щипка любов

Едно вдъхновяващо и искрено интервю с Йоланта Делибозова

01.11.2013г. / 13 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Сopyright Fox International Channels

Снимка: Сopyright Fox International Channels

Йоланта Делибозова е завършила Национална академия „Проф. Панчо Владигеров“.
От 1994 година тя работи като артист-оркестрант в Софийската филхармония. Многократно е солистка на Бургаската и Русенската филхармония, както и на Филхармонията на Крайова, Румъния.

Йоли е енергичен и необикновен човек, който намира вдъхновение във всичко, което я заобикаля. Освен музиката нейна страст е и готвенето. От 7 години Йоли поддържа собствен кулинарен блог. Вярва, че добрите ястия се получават, когато човек вложи много любов и фантазия. Споделяме едно вдъхновяващо и искрено интервю с необикновената Йоли.

Какво провокира във вас желанието да се занимавате с кулинария?

Много често споменавам баба си като първопричина. Със сигурност тя ме запали да готвя още когато бях съвсем малка. Беше страхотна кулинарка, още й се носи славата в Бургас.

Как се роди идеята за вашата първа кулинарна книга „Вкусно с Йоли“?

За това трябва да попитате издателство „Сиела“. Бях много приятно изненадана, когато получих покана от тях за кулинарна книга. Наистина съм много поласкана, защото аз съм любител кулинар, а и снимките в книгата също са любителски.

Музиката помага ли в кухнята?

Музиката помага във всичко, винаги и навсякъде. Тя е най-великото нещо на света. Моята любов и живот.

Имате ли други страсти освен музиката и кулинарията?

Да. Много обичам да се занимавам с приложни изкуства и цветарство.

Как станахте част от кулинарния проект на 24 kitchen „Домашни рецепти с Йоли“ Разкажете ни повече за снимките...

Преди 2 години Фокс представи за България предаването Юлисима, което беше за аржентинската телевизия Ютилисима. Тогава 24 Kitchen не съществуваше. Много съм щастлива, че тази световна компания поиска да продължи да снима с мен когато стартира 24 Kitchen.

Довериха ми се изцяло за всички рецепти и ми дадоха пълна свобода. Нямате представа колко съм им благодарна за това!

Именно това направи целия период на снимки толкова спокоен и приятен. Локацията, която бяха избрали беше една невероятна къща в Гложене в Тетевенския балкан. Целият снимачен екип беше страхотен – млади, готини, креативни хора. От сутрин до вечер се смеехме, беше изключително приятно. Намерих нови приятели, това е истинско богатство.

Тайната на добре приготвената храна?

Обичам да казвам „Щипка любов“. Много е важно. Всяко нещо, което човек прави с желание се получава добре. И с готвенето е същото. Иначе бих препоръчала на хората да опитват храната по време на готвене. Само така могат да постигнат добрия баланс на вкуса. В тези две неща е тайната.

Имате ли любим специалитет, който приготвяте често за семейството и приятелите? Любим продукт, с който работите?

Много са любимите неща, много са спомените. Съвсем наскоро изгубих съпруга си. Той обожаваше да експериментирам в готвенето и той да бъде „опитното зайче“. Сега в главата ми нахлуват хиляди спомени, трудно ми е, тежко ми е да отговоря на този въпрос. Не знам как ще е отсега нататък, със сигурност ще е много различно, но ще се старая да продължа да готвя вкусни експерименти за сина ми и приятелите.

Въпреки загубата на съпруга й, Йоли бе отзивчива да отговори специално за читателите на Az-jenata.bg.

Солено или сладко?

Категорично обичам да хапвам солено, но най-много обичам да приготвям десерти. В сладкарството има най-много възможности за импровизация и красота.

Как черпите идеи и вдъхновение за рецептите, които създавате?

Когато обичаш, винаги има вдъхновение и то може да дойде отвсякъде. Когато приготвяш храна за любими хора и искаш да им е приятно, няма как да не се вдъхновиш от нещо за да ги зарадваш. Случвало ми се е, прибирайки се от работа да видя в градинката цъфнала виолетка. Веднага ми хрумва да направя сладкиш или салата с ядливи цветя. Става толкова нежна и красива.

Най-големият кулинарен комплимент, който сте получавали?

Един познат казал за мен, че не съм никакъв готвач и кулинар, а просто художник. Казал го е с цел да ме засегне, но, видите ли, аз го считам за най-големия комплимент, който съм получавала. Той сам не е осъзнал, че това е най-важното за мен. Аз никога няма да стана професионален готвач, искам да си остана художник, творец.

Какъв съвет бихте дали на всички, които тепърва ще открият магията на готвенето?

Да не се плашат, че не могат да готвят. Да не мислят за готвенето като за нещо задължително, просто, защото трябва да се яде. Да се отпуснат, да си повярват и съм сигурна, че ще открият, че готвенето е нещо много забавно и приятно.

Бихте ли споделили любима рецепта с читателките на Az-jenata.bg?

Сварявате едно кило пресни черни миди, изчиствате ги и ги запържвате с много масло, много чесън и много черен пипер. Малко лимон и сол и това е. Страшно е вкусно. Това беше любимо лакомство на съпруга ми.

Пожелание към читателите на Az-jenata.bg....

Обичайте се, обичайте живота и се радвайте един на друг. В този миг на скръб не мога да им пожелая друго. Само любовта има значение, всичко друго е суета.

Снимки: Сopyright Fox International Channels

Коментирай