Свободно време

Пускат уникални монети със св. Николай за Никулден

Серията сребърни монети ще се предлага за празника

03.12.2013г. / 13 53ч.
Мария Дуковска
Пускат уникални монети със св. Николай за Никулден

Никулден наближава, а по този повод интерес приковаха едни от най-редките монети у нас, от които гледа Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Пазарната цена на ценния символ е 295 лева, но всички нумизмати са единодушни, че си струва, защото вече може да се открие на много малко места в България.

Сребърният артикул е произведен от Българска народна банка през 2004 година и има номинал от 10 лева. Парата може да бъде страхотен подарък за именния ден, но не само.

Монетата е произведена само в 8 000 бройки и би била гордост за всеки колекционер. По повод празниците, всички животни от китайската астрология оживяват върху нови монети. За направата им са използвани злато и сребро, а детайлите по тях са най-атрактивната част.

Монетите идват от редица екзотични места като Тувалу, Ниуе и Сингапур и са чудесен подарък по повод новата година на китайския календар. Тя започва на 31 януари и е под знака на коня, който неслучайно присъства често в серията. 11 от монетите са посветени на елегантното животно, а някои попадат във високия скъп клас, допълнително украсени с нефрит, перли и дори рубини.

Появи се и специална коледна серия с 12 картинки. От носа на обичания летящ елен Рудолф, например, блести рубин. На друга монета пък можем да видим Дядо Коледа и Снежанка от едната страна и кралица Елизабет от другата.

Ценностите биха били и страхотен късмет за новогодишната питка, а този, който спечели парата, определено ще има богата година – цената на монетите варира от 139 до 498 лева.

Коментирай