Свободно време

Еспресото навърши 75 години

Акиле Гаджиа е човекът, патентовал машината за еспресо

11.12.2013г. / 14 10ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Еспресото, което днес познаваме – с богат вкус и аромат и плътен като крем каймак, навърши 75 години. Както е с повечето легендарни продукти, и неговото раждане е резултат от търсенето и неуморните усилия на страстен изследовател.

През 30-те години на XX век в Милано човек на име Акиле Гаджиа търси начин да подобри вкуса на кафето, което предлага в своето кафене. През 1938 г. той най-накрая успява да измисли и малко по-късно да патентова механизъм, който впръсква водата под налягане върху смляното кафе. С получения патент се ражда и познатата ни днес кафе машина, която извлича от напитката много повече вкус и аромат.

Друга уникална черта на напитката е гъстият й като крем каймак, който скоро превръща новото еспресо в най-търсеното питие в Милано. А Акиле Гаджиа започва да продава своите машини и на други барове и кафенета, които с гордост слагат на витрините си големи табели с надпис „caffe crema di caffe naturale“ („крема кафе от натурално кафе“).

Въпреки успеха си Акиле Гаджиа едва ли подозира, че неговото откритие буквално ще преобърне света на кафето само за няколко години.

Това на практика се случва десетилетие по-късно, през 1948 г., когато Гаджиа патентова още едно нововъведение – пружина в задвижваното чрез лост бутало на кафе машината. Тази пружина създава налягане, заради което водата се впръсква върху кафето за кратко и точно определено време – 15 секунди за късо черно кафе.

Свързани статии

Така новосъздадената компания Gaggia, носеща името на създателя си, започва да продава първите кафе-машини в света. Първоначално компанията се фокусира върху професионални машини за барове и ресторанти, които започва да изнася във Великобритания, САЩ и дори Африка.

Много скоро някои от най-известните за времето си заведения като кафе Motta в Милано, кафетериите по Via Venetto в Рим и кафе Sirocci в Лондон предлагат еспресо от машини Gaggia. А Акиле Гаджиа започва да мисли как да даде възможност на хората да започнат да правят еспресо и вкъщи.

Измислянето на решение не му отнема много време – само няколко години по-късно Gaggia пуска на пазара Gilda – първата еспресо машина за домашна употреба. Историята гласи, че Акиле Гаджиа решава да кръсти машината така след като гледа едноименния филм от 1946 г. с участието на звездата Рита Хейуърт. С уникалния за времето си дизайн Gilda превръща еспресото в неизменна част от ежедневието на модерния човек на 50те години.

През 1977 г. компанията представя Baby Gaggia – първата серийно произведена кафе-машина, която скоро се превръща и в най-продаваната кафе-машина на своето време. Това завинаги установява еспресото като една от най-обичаните напитки по света.

Коментирай